Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Week van de borstvoeding

Week van de borstvoeding

1/08/2021: Week van de borstvoeding
Deze internationale week loopt van 1 tot 7 augustus. lees meer...

Borstvoeding is een goede start. Moedermelk is voor je baby een uitstekende bron van vitaminen, mineralen en koolhydraten. Borstvoeding beschermt je baby bovendien tegen infecties. Bovendien hebben baby's die borstvoeding krijgen minder kans op zwaarlijvigheid op latere leeftijd en waarschijnlijk ook minder kans op allergieën, astma en eczeem.

Borstvoeding is, als je het onder de knie hebt, heel praktisch. Geen gedoe met flesjes, altijd bij de hand, altijd de juiste temperatuur. Ook voor jezelf heeft borstvoeding heel wat voordelen. Het vermindert het risico op borstkanker, eierstokkanker en osteoporose op latere leeftijd. En vooral: borstvoeding geven is de ideale manier om je baby te leren kennen en te vertroetelen.

Borstvoeding geven moet je leren. In het begin kan het wat onwennig zijn en het aanleggen vergt enige handigheid. Borstvoeding geven kan in het begin ook pijnlijk zijn en wat ongemakken opleveren. Stuwing, te veel melk, te weinig melk, kloofjes, verstopte melkkanaaltjes en een borstontsteking kunnen er allemaal bijhoren. Laat je hierdoor echter niet tegenhouden, want dit kan allemaal opgelost worden. Als je beslist om borstvoeding te geven, is het dus belangrijk om je goed voor te bereiden. Informatie hierover vind je in boeken en tijdschriften over borstvoeding, bij verenigingen over borstvoeding , lactatiedeskundigen enz. Er zijn zelfs informatiesessies voor toekomstige ouders. Als je je goed informeert, heb je een beter idee van wat je te wachten staat en wat het beste bij jou past.

Aarzel niet om de hulp van een ervaren vroedvrouw in te roepen. Deze komt aan huis en kent de kneepjes van het vak. Je ziekenfonds komt zelfs (volledig of gedeeltelijk) tussen in de kosten hiervan. Ben je op zoek naar een vroedvrouw in je omgeving, kijk even op www.vlov.be. Veel succes.

Tot slot nog dit: Als je last hebt van koude rillingen, spierpijnen, koorts en een harde rode plek ter hoogte van je borst, raadpleeg je best je arts of vroedvrouw. Dit kan wijzen op een borstontsteking en moet behandeld worden.