Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Examentijd

Examentijd

Examens! Voor menig student en leerling is het een stressvolle periode. Sommige studenten kunnen genieten van de examenperiode en zijn totaal in hun kennis-tentoonspreidend element, maar voor het merendeel van het scholierenbestand is deze periode van presteren en blokken vrij overweldigend. Wat kan je doen om deze belangrijke tijd gezond en productief door te komen? Neem een kijkje tussen onderstaande tips! 

  • Je zal het tot in den treure horen van je leraren en studiebegeleiders, en ook wij gaan het nog eens herhalen: zorg ervoor dat je voldoende slaapt én beweegt. Beiden zijn essentieel voor een gezond lichaam en een gefocust, helder stel hersens! 
  • Tip 1 impliceert deze tip 2: "nachtjes door" zijn echt geen aanrader. Je brein kan maar een bepaalde hoeveelheid info op een bepaalde hoeveelheid tijd productief verwerken, en de "nachtjes door methode" is hoegenaamd niet efficiënt óf gezond.  
  • Hoe kan je er voor zorgen dat je geen nachtjes door nodig hebt en toch alles gedaan krijgt? Maak een planning! Trek minstens een halve dag aan het begin van de examenperiode uit om jezelf te organiseren en een haalbare planning op te maken van wanneer je wat studeert. 
  • Maak die planning zo failproof mogelijk door realistisch te zijn. Een realistisch studeerschema nodigt veel meer uit om aan te beginnen dan een te druk volgepropte dag. Bovendien voorkom je zo ook dat je na een dag of 2 al "achterloopt" op schema, wat sowieso een averechts effect op je motivatie zou hebben. 
  • Hou in deze planning ook ruimte voor pauzes en etenstijden! Zonder pauzes kan je je immers niet focussen op je activiteit. Ruimte vrijhouden voor maaltijden is ook essentieel: voedzaam en regelmatig eten tijdens de examenperiode onderhoudt de fitheid en balans van je lichaam en brein.  
  • Uren aan een stuk actief studeren lukt niet en is voor niets goed. "Blokken" doe je effectief met pauzes: sta om de 30-45 minuten op en beweeg, haal even een frisse neus. Na 5-10 minuten zijn je hoofd, schouders en nek weer wat soepeler en kan je verder doen. 
  • Vind jouw methode: Schrijf je liefst alles strak op? Werk je liever met schema's, iconen en pijlen?  Helpt het jou om een kleurencode toe te voegen aan de inhoud van je vakken? Werkt het voor jou om rond te wandelen en luidop tegen jezelf te herhalen wat je de voorbije 20 minuten gelezen en geleerd hebt? Bespreek je liever met studiegenoten de inhoud van de vakken om het zo beter te begrijpen? Misschien helpt het jou wel om op grote A2 papieren tegen de muur alles uit te schrijven, zodat je overzicht hebt? 
  • Whatever works! Alles of niets of een combinatie van de zaken hierboven, experimenteer en zoek jouw methode(s) die het studeren voor jou doen lukken. Op een (inter)actieve manier met je leerstof omgaan lijkt misschien tijdrovender dan alles 'gewoon lezen', maar die interactieve methodes zijn de beste en interessantste manieren om je de leerstof eigen te maken en de stof zo daadwerkelijk te begrijpen en te onthouden. 

We wensen jullie heel erg veel succes!