Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Als uw hond een dagje ouder wordt.

Er is geen ontsnappen aan...Iedereen wordt ouder...Niet alleen baasjes maar ook hun hond!

 Gemiddeld kan je stellen dat een hond vanaf 7 jaar leeftijd op middelbare leeftijd is, met andere woorden: de pensioengerechtigde leeftijd komt in zicht! Misschien merkt u al dat uw hond een dagje ouder wordt: hij is niet meer zo fit, zijn vacht begint er doffer uit te zien…
Het is heel belangrijk dat u nu, meer dan ooit, zijn gezondheid in de gaten moet houden. Door veroudering van lichaamscellen kunnen sluimerende ziektes optreden, die in de beginfase niet altijd even duidelijk zijn.  Belangrijk is om eerst en vooral in te grijpen op zijn voeding: best schakelt u over op een seniorversie. Dit is een voeding aangepast aan de behoeften van de ouder wordende hond. Het bevat lichter verteerbare ingrediënten en extra omega-6 vetzuren, welke instaan voor een goed onderhoud van de vacht en huid. Vaak is seniorvoeding iets anders van structuur. De vezeltechnologie van seniorvoeding is van die aard dat ze het gebit van uw hond goed onderhoudt. Tanden van oudere honden zijn vaak aangetast door tandsteen. Dit kan een ernstige tandvleesontsteking met zich meebrengen.
Aangepaste voeding kan deze problemen voorkomen.

 

 
Verder is een jaarlijkse routinecontrole van uw oudere hond nooit overbodig.
Extra aandacht wordt geschonken aan het hart (om vroegtijdig hartproblemen op te sporen), het gebit, de ogen en indien uw dierenarts het nodig acht, wordt er zelfs een routinebloedonderzoek uitgevoerd.
Veel voorkomende ziekten kunnen aan de hand van een bloedanalyse ontdekt worden. Zo denken we bijvoorbeeld aan lever- of nieraandoeningen en suikerziekte. Uw seniorhond is in deze fase van zijn leven vatbaarder voor deze aandoeningen, simpelweg door het feit dat zijn vitale organen ook ouder worden. De kans op het ontwikkelen van nieraandoeningen bijvoorbeeld verdubbelt tussen het 10e en 15e levensjaar van uw hond. De nieren zijn erg belangrijk omdat ze afvalstoffen uit het bloed verwijderen en de normale vloeistof- en mineralenbalans van het lichaam in stand houden. Soms vertonen dieren vroege waarschuwingstekenen van nieraandoeningen. Tegen de tijd dat tekenen van ernstige nierziekte zichtbaar worden, is driekwart van de nierfunctie echter al uitgevallen en wordt behandeling zeer moeilijk. Net hetzelfde voor lever- en suikerziekte. Als er in het bloedonderzoek vroegtijdige tekenen van lever-, nier- of suikerziekte duidelijk zijn, kan hierop ingegrepen worden. De ingestelde behandeling zal het leven van uw hond op een kwalitatieve manier verlengen!

Naarmate huisdieren ouder worden, zal hun bewegingsstelsel meer en meer ‘slijtage’ ondervinden. Het gewrichtskraakbeen wordt langzaam afgebroken en dit vertaalt zich in moeilijker opstaan, soms pijnlijke bewegingen, geen zin meer om te wandelen… we spreken in dit geval over artrose van de gewrichten. Ook dit kan opgespoord worden door uw dierenarts. Een aangepaste voeding kan de symptomen verbeteren doordat de afbraak van gezond kraakbeen voorkomen wordt. Eventueel kan medicatie ingezet worden om de gewrichtspijnen te verzachten.
U ziet, er zijn heel wat ‘mankementjes’ die kunnen optreden als uw hond ouder wordt.
Een vroegtijdige opsporing en behandeling zorgt voor een langer en gelukkiger leven van uw lievelingsdier!