Aanmelden
E-mail:

Wachtwoord:

Registreer
Wachtwoord vergeten?
Nieuwsbrief
Navigatie

Shampoux shampoo: juist gebruik

Volg strikt de gebruiksaanwijzing van Shampoux shampoo

 

Breng op het droge haar voldoende shampoo aan (25 - 50 ml) zodat het haar en de hoofdhuid volledig bevochtigd worden. Laat gedurende 20 à 30 minuten inwerken.

Voeg beetje bij beetje water toe zodat de shampoo schuimt en was het haar.

Grondig uitspoelen en uitkammen.

Eén enkele toepassing volstaat.

Indien er toch nog luizen aanwezig zijn, kan de behandeling na 7 dagen herhaald worden.

 

Tips van uw apotheker

Bij toevallig contact met de ogen of slijmvliezen, overvloedig spoelen met water.

Niet gebruiken in geval van overgevoeligheid aan pyrethrines of aan één van de andere bestanddelen van de shampoo.

Bij kinderen onder de 6 maanden, en bij zwangerschap en borstvoeding alleen gebruiken op advies van de arts.

Controleer iedereen waar direct contact mee is op luizen met de natkammethode. Luizen verblijven het liefst waar het warm is, dus extra checken achter de oren en in de nek.

           Natkammethode:
 • Maak het haar zeer nat met lauw water.
 • Wrijf het haar in met heel veel conditioner of balsem. Niet uitspoelen.
 • Kam de knopen uit het haar met de gewone kam.
 • Kam dan met de luizenkam. Kam van achter naar voor, dus van de nek naar het voorhoofd. Start aan het oor en schuif na elke kambeweging op tot je aan het andere oor komt. Let op: druk je kam goed tegen de hoofdhuid, want luizen nestelen zich zo dicht mogelijk bij de huid.
 • Veeg na elke kambeweging de kam af aan wit keukenpapier en kijk of je luizen ziet. Ze vallen op door de witte achtergrond. Een luis is 2 tot 4 mm groot en grijs-wit tot bruin van kleur.
 • Zitten er luizen tussen de tandjes van de kam? Verwijder ze dan met een tandenstoker.
 • Herhaal het kammen met de luizenkam, maar nu in de andere richting: van voor naar achter, dus van het voorhoofd naar de nek. Start weer bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor. Veeg telkens af aan het keukenpapier en kijk of je luizen ziet.
 • Als je klaar bent met kammen, spoel dan het haar uit en droog het met een handdoek.
Omgeving behandelen: haarborstels, mutsen, hoofddoeken, sjaals, knuffels en beddengoed. Daarbij kun je gebruik maken van één van de volgende methoden:

 • Stop de gebruiksvoorwerpen in een azijnoplossing. Azijn zou de luizen doden. Pas deze methode vooral toe op haarborstels en luizenkammen. Soms wordt ook een oplossing gebruikt van een insecticide zoals malathion of permethrine.
 • Sluit te behandelen voorwerpen een viertal dagen hermetisch af in een plastic zak. Deze methode is gebaseerd op de fysiologie van de luis, die zonder bloedmaaltijd slechts iets langer dan twee dagen kan overleven, en wordt aangeraden voor kledij of knuffels.
 • Bevries het te reinigen materiaal door het bijvoorbeeld een dag in een diepvriezer te stoppen. De overlevingstijd van een luis is korter in koudere temperaturen.
 • Dompel de te reinigen spullen in heet water onder. Studies tonen aan dat een onderdompeling van 30 seconden in heet water van 60°C volstaat om luizen te doden. Kleding en beddengoed kun je gewoon in de wasmachine op 60°C wassen.


Controleer na een week en na 14 dagen opnieuw op de aanwezigheid van luizen met de natkammethode. Zijn de luizen na 14 dagen niet verdwenen contacteer dan uw arts of apotheker.
 
Kam altijd kort tegen de haarbasis om luizen te verwijderen
 
Verwittig het kinderdagverblijf, grootouders of school.

Een besmetting met luizen heeft niets te maken met persoonlijke hygiëne.