Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Antidiarreïca

Antidiarreïca

Antidiarreïca zijn middelen die tegen Diarree kunnen gebruikt worden.
Er bestaan verschillende soorten middelen:

  • Loperamide
    Loperamide vermindert de overmatige activiteit van de darmen en verbetert de vochtopname. Daardoor wordt de ontlasting opnieuw normaal. Dit geneesmiddel kan door volwassenen gebuikt worden, kleine kinderen raadplegen liever eerst een dokter. Loperamide mag niet bij kinderen jonger dan twee jaar gebruikt worden.
    Als de diarree gepaard gaat met bloed en slijm in de ontlasting en hoge koorts, kan dit wijzen op een ernstige darminfectie. Loperamide is dan niet aangewezen. In dit geval moet u zeker uw arts raadplegen.
  • Probiotica
    Volgens de definitie is een probioticum een preparaat of een product met levende, wel gedefinieerde micro-organismen in voldoende aantallen, dat de microflora in een bepaald orgaan van de gastheer verandert en daarmee een gezondheidsbevorderend effect heeft op de gastheer. Bij diarree kan de darmflora verstoord zijn. Een probioticum kan dan een ondersteunende werking uitoefenen ter hoogte van de verzwakte darmflora.
  • Actieve kool
    Actieve kool wordt ook wel bij vergiftingen gebruikt. Het absorbeert gifstoffen in de darm.
  • ORS-oplossingen
    Jonge kinderen, zuigelingen en bejaarden zijn zeer gevoelig voor vochtverlies. Diarree kan bij hen snel tot uitdroging leiden. Dit kan zeer ernstige gevolgen hebben. Om dit te vermijden wordt een oplossing met zouten en glucose in water of ORS (orale rehydratatie oplossing) gedronken.