Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Luizenmiddelen

Luizenmiddelen

Luizenmiddelen zijn producten om Luizen te vernietigen. Deze bestaan in shampoo's, lotions, crèmes en sprays. Sprays en lotions worden beter niet gebruikt bij astmapatiënten.

Er bestaan verschillende actieve bestanddelen:

Een behandeling op basis van Permethrine:
Deze bestaat in de vorm van een creme. Het haar eerst met een gewone shampoo wassen. De creme goed schudden en voldoende creme op het haar en de schedelhuid, ook achter de oren enin de nekstreek,  aanbrengen. Laat de creme gedurende tien minuten inwerken. Daarna goed spoelen en drogen.
Niet gebruiken bij kinderen jonger dan zes maanden.
Een combinatie van Permethrine met Piperonylbutoxide versterkt de werking van Permethrine. Deze combinatie bestaat o.a. onder de vorm van een shampoo (bijv. Shampoux®). Deze moet op droog haar aangebracht worden, haar een hoofdhuid moeten volledig bevochtigd worden. Gedurende twintig minuten laten intrekken en daarna wassen zoals met een gewone shampoo. Goed uitspoelen en kammen met een luizenkam. 

Een behandeling op basis van Malathion:
De lotion moet op droog haar aangebracht worden. Wrijf het haar en de hoofdhuid met de lotion in. Besteed vooral aandacht aan de achterkant van de oren en aan de nek. Laat de haren drogen nadat ze volledig doordrenkt zijn. Zeker geen muts dragen of haardroger gebruiken. Na twaalf uur mogen de haren tweemaal gewassen worden. Het gebruik van een conditioner is aangeraden om het kammen met een luizenkam te vergemakkelijken.
Dit product gebruik je best niet bij kinderen jonger dan zes maanden.

Een behandeling op basis van Depallethrine:
Deze bestaat o.a. onder de vorm van een spray (bijv. Para spray®). De  lotion moet op de hoofdhuid en op het droge haar verstoven worden. De haren en de hoofdhuid moeten volledig bevochtigd worden. De oplossing moet gedurende dertig minuten inwerken. Zeker geen muts of haardroger gebruiken. Daarna goed wassen met een zachte shampoo, naspoelen en met een luizenkam kammen.
Niet gebruiken bij kinderen jonger dan twaalf maanden.

Een behandeling op basis van Dimeticone:
Het product bevat geen insecticiden maar een derivaat van silicone dat de luis vastlijmt en zijn ademhaling blokkeert. De behandeling berust op een fysieke en niet op een chemische werking.

Herhaling van de behandeling na zeven dagen,  is aangeraden omdat er dan eventueel nog neten kunnen uitkomen. Indien er na veertien dagen nog levende luizen zijn, schakel je best over op een ander product.
Het preventief gebruik van deze producten heeft geen enkele zin.