Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Probiotica

Probiotica

Een probioticum is een levend microbiologisch voedingssupplement, dat de gezondheid van de gastheer mogelijk bevordert, door het evenwicht van de darmflora te verbeteren. Meestal bevatten probiotica bepaalde goede bacteriën (zoals Lactobacillen en Bifidobacteriën), maar ze kunnen ook gisten bevatten.

Een probioticum hoeft niet per se in de darm te werken, maar kan ook bijvoorbeeld in de mond of de vagina werken.

Er bestaan verschillende soorten probiotica op de markt. Slechts enkele zijn als geneesmiddel geregistreerd. We kennen Enterol® en Lacteol®.

Bepaalde probiotica zouden de duur van Diarree kunnen verkorten, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Probiotica kunnen gebruikt worden na een antibiotiucmkuur om de darmflora weer op peil te brengen. Ze zouden ook chronische Verstopping van de darmen kunnen tegengaan.

Het beste tijdstip voor de inname van probiotica is nog niet helemaal duidelijk. Probiotica worden waarschijnlijk best ingenomen 's morgens voor de maaltijd met een glas water, zodat ze zo kort mogelijk in de maag verblijven. 's Avonds voor het slapengaan is ook een goed tijdstip. De bacteriën overleven het best waneer ze zo weinig mogelijk in contact komen met maagzuur en spijsverteringssappen.