Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - COPD

COPD

COPD

Chronisch obstructief longlijden is een ongeneeslijke aandoening waarbij de longen worden aangetast. Schade is omonkeerbaar. Met een aantal maatregelen kan de achteruitgang wel geremd worden.

Specifieke vragen?
Wat is een COPD?

COPD, of chronisch obstructief longlijden, is een verzamelnaam voor twee aandoeningen: chronische bronchitis en longemfyseem. De aandoeningen kunnen apart of samen voorkomen.

Bij chronische bronchitis zijn de luchtwegen aanhoudend ontstoken. Hierdoor wordt er veel slijm aangemaakt en raken de luchtwegen vernauwd.

Bij longemfyseem zijn de longblaasjes beschadigd en vergroot. Hierdoor kunnen ze minder zuurstof aan het bloed afgeven en ontstaat er benauwdheid.

De belangrijkste klachten zijn:

  • hoesten, slijm opgeven;
  • benauwdheid;
  • brommende en piepende ademhaling;
  • prikkelbare luchtwegen;
  • kortademigheid;
  • vermoeidheid;
  • gewichtverlies.

Klachten kunnen erger worden onder bepaalde omstandigheden zoals bij verkoudheid of griep, prikkelende lucht of bij inspanning. Meestal ontstaan klachten pas rond de leeftijd van veertig jaar of later en worden ze in de loop van de jaren langzaam erger.

COPD is een ongeneeslijke aandoening, de aangerichte schade is onomkeerbaar. Met een aantal maatregelen kan de achteruitgang wel geremd worden.
De belangrijkste maatregelen zijn:

  • een volledige rookstop;
  • voldoende lichaamsbeweging;
  • gezonde voeding.

Verder kunnen klachten onder controle gehouden worden met geneesmiddelen.

COPD wordt vaak verward met astma, omdat het beide chronische luchtwegaandoeningen zijn.

Toch zijn er grote verschillen.

Astma kan op alle leeftijden voorkomen, terwijl COPD enkel bij mensen rond de veertig jaar en ouder voorkomt. Bij astma spelen allergieën een belangrijke rol, COPD hangt niet samen met allergie. De klachten bij COPD worden geleidelijk erger en zijn onomkeerbaar. Astma gaat vaak gepaard met aanvallen, de klachten zijn tijdelijk en de luchtwegen herstellen zich weer.

Lees meer

Lees minder

Stoppen met roken

Stoppen met roken is essentieel bij hart-en vaatziekten. Maar ook heel wat andere ziektes zoals ziekte van Crohn, alzheimer, cataract, reumathoide artritis, psoriasis en nog vele andere komen vaker voor bij rokers.
De lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken kan je onderdrukken met nicotinevervangende geneesmiddelen. Deze geven nicotine (dit is de stof die verantwoordelijk is voor de verslaving) vrij aan het lichaam. De nicotine werkt in op de nicotine-receptoren (een soort van ontvangertjes) in ons lichaam zoals sigaretten ook doen. Op deze manier verminderen deze middelen de ontwenningsverschijnselen. Ze worden meestal in een stappenplan toegepast. Zo vermindert de toegediende nicotine stap voor stap. Hierdoor daalt het aantal nicotine-receptoren geleidelijk en heb je steeds minder behoefte aan nicotine en een sigaret.
De nicotine-bevattende geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Laat je adviseren door je apotheker!

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën
De impact van ozon