Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Premenstrueel syndroom

Premenstrueel syndroom

Premenstrueel syndroom

Samen met bloedverlies ervaren menstruerende vrouwen klachten als hoofdpijn, vochtophouding,  borstspanningen, rugpijn en buikkrampen. Rond de menstruatie zijn vrouwen vaak prikkelbaar, angstig of depressief. Dit geheel aan klachten wordt ook wel eens ‘het premenstrueel syndroom (PMS)' genoemd.

Specifieke vragen?
Wat is het premenstrueel syndroom of PMS?

Vrouwen menstrueren in de vruchtbare periode. Gemiddeld genomen duurt een menstruatiecyclus 28 dagen, met een spreiding van 20 tot 45 dagen. Samen met bloedverlies ervaren menstruerende vrouwen klachten als hoofdpijn, vochtophouding,  borstspanningen, rugpijn en buikkrampen. Rond de menstruatie zijn vrouwen vaak prikkelbaar, angstig of depressief. Dit geheel aan klachten wordt ook wel eens ‘het premenstrueel syndroom (PMS)'  genoemd. De ernst ervan kan sterk variëren. De oorzaak van PMS is niet helemaal duidelijk, maar het kan wellicht verklaard worden door de grote hormoonschommelingen en een overmatige vrijstelling van allerlei stoffen in het lichaam tijdens deze periode.

Menstruatiepijn is meestal het hevigst bij jonge meisjes en neemt af bij het ouder worden, bij pilgebruik of na de zwangerschap. Wanneer de pijnklachten pas op latere leeftijd optreden, kan dit een onderliggende oorzaak hebben. In dat geval is het zeker aangeraden dit te melden aan de huisarts of gynaecoloog.

Lees meer

Lees minder

Ibuprofen voor volwassenen

Voor de meeste soorten pijnen is een pijnstiller op basis van paracetamol aanbevolen. Is er een ontsteking (gewrichtspijn, spierpijn) bij dan kan ibuprofen een goed alternatief zijn. Ibuprofen wordt wel niet zo goed verdragen door de maag, beinvloedt de suikerspiegel, wordt beter niet gebruikt door astmapatiënten, werkt bloedverdunnend (opgelet bij patiënten die bloedverdunners gebruiken) en heeft toch wel wat interacties met geneesmiddelen. Vraag steeds het advies van je apotheker. Alcohol is geen goede combinatie, het risico op een maagbloeding neemt toe.
Het is wel belangrijk dat je voldoende water drinkt tijdens een behandeling met ibuprofen.
Als dit middel na enkele dagen geen beterschap geeft, contacteer je best je arts.

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Meer productcategorieën