Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Vitaminen

Vitaminen

Vitaminen zijn organische verbindingen, die noodzakelijk zijn voor het organisme en die de mens niet of niet in voldoende hoeveelheden kan aanmaken. Alle vitaminen moeten we dus uit onze voeding halen, behalve vitamine D en K. Vitamine D kan in de huid worden aangemaakt onder invloed van de zon en vitamine K kan door de bacteriën in de darm worden aangemaakt.


Vitaminen spelen een belangrijke rol bij de groei en stofwisseling.We onderscheiden vetoplosbare vitaminen zoals vitamine A, vitamine D, vitamine E en vitamine K en wateroplosbare vitaminen, zoals o.a. de vitaminen van groep B en vitamine C. De vetoplosbare vitaminen kunnen schadelijk zijn als je er te veel van binnen krijgt.


Verse groenten en fruit zijn goede bronnen van vitaminen. Bij bepaalde ziektetoestanden, herstelprocessen, vermoeidheid en tijdens de groei en zwangerschap, hebben we meer behoefte aan vitaminen. Die kunnen we eenvoudig via vitaminenpreparaten innemen. Het percentage van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (ADH) staat steeds op de bijsluiter vermeld.


Door tekorten aan vitaminen kunnen er allerlei ziekten ontstaan. Denken we bijvoorbeeld aan scheurbuik bij scheepslui door een tekort aan vitamine C aan boord. Vitaminen spelen dus een onmisbare rol voor het gezond houden van ons lichaam