Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Rosacea

Rosacea

Rosacea

Rosacea is een ontstekingsreactie van de huid die vooral voorkomt op de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin. Rosacea ontstaat meestal rond het 30ste levensjaar. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Het treft vooral mensen met een licht huidtype.

Specifieke vragen?
Wat is rosacea?

Rosacea ontstaat meestal rond het 30ste levensjaar. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. De rosacea-klachten zijn vaak erger bij mannen. Het treft vooral mensen met een licht huidtype.
Het is een ontstekingsreactie van de huid die vooral voorkomt op de neus, de wangen, het voorhoofd en de kin.
Migraine komt ook regelmatig voor bij patiënten met rosacea, vooral bij hen die last hebben van blozen. Soms gaat rosacea samen met seborroïsch eczeem.

Rosacea-klachten komen voor in bepaalde stadia. Niet iedereen doorloopt alle stadia.

Stadium 1:

Er zijn verschillende kenmerken die kunnen voorkomen: blozen (vanzelf wegtrekkende roodheid eventueel in een opwelling met warmte), blijvende roodheid (rode vlekken die jeuken of branderig aanvoelen). Ook kunnen langs de neus, op de wangen of op de decolleté zeer kleine haarvaatjes (teleangiëctastieën) zichtbaar worden die niet meer verdwijnen. Men noemt dit couperose. Dit is geen ontstekingsreactie maar een vasculaire aandoening.

Stadium 2:

In dit later stadium kan de blijvende roodheid vergezeld worden door bultjes (papels) en puistjes (pustels) op wangen, neus en kin. Soms kan het ook voorkomen op het hele gelaat. Vaak worden deze symptomen verward met acné. Hier heeft rosacea echter niets mee te maken.

Stadium 3:

Minder vaak komen bij rosacea zwellingen van de huid voor. Soms ontstaan zwellingen door vochtophopingen in de huid (oedeem). De zwelling voelt zacht aan en verdwijnt vanzelf. Zwellingen kunnen ook ontstaan door toename van bindweefsel in de huid. Deze zwellingen voelen hard en knobbelig aan en gaan niet vanzelf weg. Het bekendste voorbeeld hiervan is rhinophyma. Deze aandoening ontstaat door vergroting van de talgklieren op de neus en naderhand een toename van bindweefsel. De neus gaat er verdikt en knobbelig uitzien en wordt wel eens ‘bloemkoolneus’ of ‘aardappelneus’ genoemd. Het wordt vaak aanzien als teken van alcoholgebruik. Dit heeft hier echter niets mee te maken. Rhinophyma treedt vrijwel alleen op bij oudere mannen.

Stadium 4:

Ongeveer de helft van de mensen met rosacea hebben ook oogafwijkingen. Dit gaat dan vooral over ontstekingen van de oogleden (blefaritis) en van het hoornvlies en bindvlies (keratoconjunctivitis). De meest voorkomende klachten zijn droge ogen, een branderig of stekend gevoel, tranende ogen en een gevoel alsof er iets in het oog zit (gevoel van zandkorrels).

Lees meer

Lees minder

Rosacea
Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën
Blog: Rosacea vs. couperose
Blog: Dagelijkse Huidverzorging
Nieuws8-5-2022