Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Armlymfoedeem

Armlymfoedeem

Armlymfoedeem

Lymfoedeem is een opstapeling van lymfevocht waardoor zwelling kan ontstaan. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen primair en secundair lymfeoedeem.

Specifieke vragen?
Wat is armlymfoedeem?

Lymfoedeem is een opstapeling van lymfevocht waardoor zwelling kan ontstaan. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen primair en secundair lymfeoedeem.

Primair lymfeoedeem is een aangeboren verstoring van het lymfestelsel.

Secundair lymfeoedeem is een verworven verstoring van het lymfestelsel door bijvoorbeeld chirurgie (verwijderen van lymfeklieren), radiotherapie ter behandeling van kanker, …

Afwezigheid van lymfeklieren en lymfevaten ter hoogte van de oksel kan lymfoedeem veroorzaken ter hoogte van de arm, eventueel ook aan de hand of aan de romp.

Iedere ingreep aan de lymfeklieren onder de oksel houdt een levenslang risico in op lymfoedeem. De normale drainage van het lymfevocht is immers veranderd: vocht en eiwitten worden onvoldoende afgevoerd en trekken vocht aan dat zich opstapelt in de weefsels. Dit geeft dan een vochtophoping (oedeem). De lymfevaten en lymfeklieren spelen ook een rol in het opruimen van infecties. Een deel van die functie gaat verloren bij een ingreep aan de lymfeklieren.

Er is sprake van armlymfoedeem wanneer de omtrek van de arm op meerdere plaatsen 2 cm of meer toegenomen is. In dit geval is een combinatie van volgende behandeling aanbevolen:

  • lymfedrainage;
  • oefeningen en zwachtelen bij een ervaren kinesis;
  • dragen van een steunkous.

Iedere wonde, insectenbeet of kleine oppervlakkige infectie van de arm kan aanleiding geven tot ontsteking van de lymfevaten (lymfangitis). Deze aandoening geeft een rode vlekkerige verkleuring van de huid, hoge koorts, een algemeen ziektegevoel en lokale opstapeling van lymfevocht, waardoor lymfoedeem zich verder kan ontwikkelen. Raadpleeg onmiddellijk een arts wanneer je deze symptomen opmerkt.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: