Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Acute lymfocytische leukemie - ALL

Acute lymfocytische leukemie - ALL

Acute lymfocytische leukemie - ALL

Acute leukemie is een vorm van bloedkanker waarbij een ongecontroleerde deling van witte bloedcellen het beenmerg aantast.  Er zijn grote verschillen in de behandeling en de vooruitzichten voor mensen met leukemie, afhankelijk van het type leukemie en andere factoren.

Specifieke vragen?
Wat is acute lymfocytische leukemie?

Het beenmerg is een weke substantie die zich in het binnenste van onze beenderen bevindt. Het staat in voor de aanmaak van stamcellen. Stamcellen zijn onvolgroeide cellen die zich kunnen ontwikkelen tot bestanddelen van het bloed, namelijk rode bloedcellen, bloedplaatjes en witte bloedcellen. Na een rijpingsproces verlaten de bloedcellen het beenmerg en gaan het bloed in. Per dag worden er evenveel cellen toegevoegd als er in het bloed afsterven. Hierdoor is er steeds een evenwicht.

Acute lymfocytische leukemie of ALL is een vorm van kanker die de stamcellen in het beenmerg aantast. Het wordt ook wel acute lymfatische leukemie genoemd. Hierbij worden de stamcellen, die zich ontwikkelen tot een soort witte bloedcellen (lymfocyten), aangetast. Lymfocyten zijn belangrijk voor het aanmaken van antilichamen die bescherming bieden tegen ziektes en vormen een onderdeel van het afweermechanisme.

Bij acute lymfocytische leukemie rijpen de lymfocyten in het beenmerg niet uit. Ze blijven echter wel gevormd worden. In normale omstandigheden worden er signalen gegeven wanneer er voldoende lymfocyten gevormd zijn. De aanmaak van lymfocyten wordt dan verminderd.

Bij acute lymfocytische leukemie reageren de lymfocyten niet meer op de signalen. Hierdoor ontstaan er grote hoeveelheden abnormale, onvoldoende gerijpte lymfocyten. Na verloop van tijd komen de teveel gevormde, onrijpe lymfocyten in de bloedbaan, het beenmerg, lymfevaten, lymfeklieren en ook in andere organen terecht. Ze overwoekeren en verdringen de andere gezonde bloedcellen (rode bloedcellen, bloedplaatjes en witte bloedcellen). 

Acute lymfocytische leukemie is de meest voorkomende kanker bij kinderen jonger dan 14 jaar. Het komt vooral voor tussen het tweede en het derde levensjaar. De behandeling ervan is afhankelijk van persoon tot persoon.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: