Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Sclerodermie

Sclerodermie

Sclerodermie

Sclerodermie is een reumatische aandoening waarbij het bindweefsel steeds harder en stugger wordt. Er wordt een onderscheid gemaakt in lokale en systemische sclerodermie. Blijf in beweging en zoek de nodige begeleiding naar een gezonde levensstijl.

Specifieke vragen?
Wat is sclerodermie?

Sclerodermie is een reumatische aandoening waarbij het bindweefsel steeds harder en stugger wordt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen twee vormen van sclerodermie, namelijk lokale en systemische sclerodermie.

Bij lokale sclerodermie zijn enkel de huid en onderliggende weefsels aangetast. Bij systemische sclerodermie zijn ook de inwendige organen aangetast, zoals het maagdarmstelsel, hart, longen en nieren.

Typische symptomen zijn:

  • dikke, droge huid;
  • gewrichtsklachten (dikke, warme, pijnlijke gewrichten);
  • fenomeen van Raynaud;
  • vermoeidheid;
  • droge ogen, droge mond;
  • droge vagina;
  • kortademigheid;
  • darmklachten.

Wanneer de longen, het hart en de nieren zijn aangetast, gaan deze minder goed werken.

De aandoening treft vooral vrouwen. De eerste symptomen komen doorgaans tussen 30 en 50 jaar tot uiting. In het beginstadium kan het moeilijk zijn om de diagnose te stellen. Symptomen worden pas later zichtbaar.

Sclerodermie is een chronische ziekte, genezing is niet mogelijk. Bij de ene patiënt is er een mild verloop, waarbij de ziekte met lange periodes tot rust kan komen. Bij anderen kent de aandoening een ernstig verloop waarbij er op zeer korte tijd een toename is van bindweefsel in de inwendige organen.

Lees meer

Lees minder

Gezond gewicht

Wie overgewicht heeft of kampt met obesitas, loopt meer risico op verschillende aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Bovendien krijg je makkelijker last van je rug en je gewrichten.

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën