Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Asbestose

Asbestose

Asbestose

Asbestose is een stoflongziekte die veroorzaakt wordt door blootstelling aan asbest. Asbestose verhoogt de kans op het krijgen van longkanker. Die kans vergroot nog eens als je een roker bent.

Specifieke vragen?
Wat is asbestose?

Asbestose is een aandoening van de longen, waarbij de ademhaling verstoord is. In de volksmond wordt er ook gesproken over stoflong. De ziekte komt voor bij mensen die veel in contact zijn gekomen met asbest, bijvoorbeeld mijnwerkers of bouwvakkers. Asbest werd in het verleden in veel materialen verwerkt, zoals waterleidingen, brandwerende materialen, vloerbekleding, voertuigen, isolatiemateriaal,… . Sinds 1993 mag er geen asbest meer gebruikt worden. In oudere gebouwen blijft bloostelling aan asbest wel nog mogelijk. Klachten van asbestose treden meestal pas tientallen jaren na blootstelling op.

Symptomen zijn:

  • pijn op de borst;
  • fluitende ademhaling;
  • droge, ruwe hoest;
  • bloed ophoesten;
  • vervorming van de vingertoppen en nagels;
  • blauwe huidskleur.

Asbestose kan niet genezen worden. Behandeling is gericht op verlichting van de symptomen.

Een belangrijke complicatie van asbestose is longkanker, vooral bij patiënten die roken.

Lees meer

Lees minder

Stoppen met roken

Stoppen met roken is essentieel bij hart-en vaatziekten. Maar ook heel wat andere ziektes zoals ziekte van Crohn, alzheimer, cataract, reumathoide artritis, psoriasis en nog vele andere komen vaker voor bij rokers.
De lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken kan je onderdrukken met nicotinevervangende geneesmiddelen. Deze geven nicotine (dit is de stof die verantwoordelijk is voor de verslaving) vrij aan het lichaam. De nicotine werkt in op de nicotine-receptoren (een soort van ontvangertjes) in ons lichaam zoals sigaretten ook doen. Op deze manier verminderen deze middelen de ontwenningsverschijnselen. Ze worden meestal in een stappenplan toegepast. Zo vermindert de toegediende nicotine stap voor stap. Hierdoor daalt het aantal nicotine-receptoren geleidelijk en heb je steeds minder behoefte aan nicotine en een sigaret.
De nicotine-bevattende geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen. Laat je adviseren door je apotheker!

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën