Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Galstenen

Galstenen

Galstenen

Galstenen zijn kleine steentjes in de galblaas of galwegen. Ze zijn samengesteld uit cholesterol, calcium en bilirubine. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Wanneer grotere galstenen vast komen te zitten in de galwegen, ontstaat er een hevige pijn, rechts in de bovenbuik.

Specifieke vragen?
Wat zijn galstenen?

Galstenen zijn kleine steentjes in de galblaas of galwegen. Ze zijn samengesteld uit cholesterol, calcium en bilirubine.

Gal is een vloeistof die in de lever wordt aangemaakt en vervolgens via kleine buisjes (galwegen) naar de galblaas wordt vervoerd. In de galblaas kan gal worden opgeslagen. De galblaas is via galwegen ook verbonden met de darmen. Ons lichaam heeft gal nodig voor de vertering van vetten en andere voedingsstoffen. Wanneer we eten, trekt de galblaas samen en wordt er gal naar de darmen gepompt.

Galstenen is een veelvoorkomende aandoening, die voornamelijk voorkomt bij volwassenen. De precieze oorzaak is niet gekend maar een aantal factoren bevorderen wel de ontwikkeling van galstenen, zoals:

  • overgewicht;
  • op korte tijd veel gewicht verliezen;
  • diabetes;
  • een traag werkende schildklier;
  • bepaalde medicatie;
  • zwangerschap;
  • erfelijkheid.

Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen.

Lees meer

Lees minder

Gezond gewicht

Wie overgewicht heeft of kampt met obesitas, loopt meer risico op verschillende aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Bovendien krijg je makkelijker last van je rug en je gewrichten.

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën