Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Gezond A-Z - Onderzoeken - Coloscopie

Coloscopie

Wat is een coloscopie?

Een coloscopie, of colonoscopie, is een onderzoek van de dikke darm. Er wordt een flexibele buis met een camera (coloscoop) via de aars tot in de dikke darm gebracht. Zo kan de arts de binnenzijde van de darm bekijken en bepaalde afwijkingen opsporen zoals ontstekingen, poliepen, divertikels of gezwellen. Tijdens de coloscopie kan de arts ook een stukje weefsel wegnemen voor onderzoek (biopt) of poliepen verwijderen.

Voorbereiding?

Voor een coloscopie mag er geen stoelgang meer aanwezig zijn in de dikke darm. Een goede voorbereiding is hierbij van belang. De arts zal je vooraf een laxerend middel voorschrijven en daarnaast moet je enkele dagen voor het onderzoek een vezelarm dieet volgen. De precieze instructies kunnen verschillend zijn per ziekenhuis en zullen meegeven worden bij het maken van een afspraak. Voor diabetespatiënten is het van belang vooraf de precieze instructies voor het vezelarm dieet met de arts te overlopen. Een aangepaste voeding  kan een invloed hebben op de bloedsuiker.

Bespreek vooraf het gebruik van je medicatie met je arts. Mogelijk ben je allergisch voor stoffen die tijdens het onderzoek toegediend worden of moet je het gebruik van bepaalde geneesmiddelen (bloedverdunners, ontstekingremmers) even stopzetten. Houd er rekening mee dat laxerende middelen de opname van bepaalde geneesmiddelen kunnen verhinderen (bijvoorbeeld anticonceptiepil).

Voor dit onderzoek moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je minstens 4 uur voor het onderzoek niets meer mag eten of drinken. De precieze instructies zullen je tijdig worden meegedeeld.

Wat u vooraf zeker moet melden aan de arts of de verpleegkundige:

  • (vermoeden van) Zwangerschap;
  • Allergie voor contraststof (allergie jodium);
  • Medicatie die u gebruikt;
  • Diabetes (gebruik medicatie met Metformine);
  • Andere aandoeningen zoals hart –en vaatziekten, longziekten,… .

Hoe verloopt het onderzoek?

Voor het onderzoek krijgt u een lichte verdoving. In het begin lig je op je zij, daarna moet je eventueel van houding veranderen om de coloscoop gemakkelijker te kunnen doorschuiven in de dikke darm. De arts brengt de coloscoop via de aars tot in de endeldarm. Vervolgens wordt de endoscoop geleidelijk verder in de dikke darm geschoven. Er wordt een kleine hoeveelheid lucht ingeblazen om de darmwand goed zichtbaar te maken en de coloscoop makkelijker te kunnen doorschuiven.

Het onderzoek duurt gemiddeld dertig minuten.

Mogelijke risico's en verwkkelingen?

Een coloscopie is een veilig onderzoek. Er is weinig kans op complicaties. Bij het wegnemen van poliepen bestaat er een kleine kans op perforatie of bloeding. De arts zal vooraf mogelijke verwikkelingen met je bespreken.
Het inbrengen van de sonde in de aars is onaangenaam maar niet pijnlijk. De lucht die tijdens het onderzoek in de dikke darm wordt geblazen kan eventueel krampen en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Dit zal verdwijnen als je wat wind laat.
Neem meteen contact op met je arts of specialist wanneer thuis klachten krijgt zoals:

  • Toenemende buikpijn;
  • Bloedverlies uit de aars;
  • Hoge koorts.

Uitslag en nazorg?

Na het onderzoek blijf je nog in het ziekenhuis totdat de verdoving is uitgewerkt en je darmen tot rust zijn gekomen. Dit kan één tot twee uur duren.

Tot 12 uur na het onderzoek mag je zelf geen voertuig besturen (auto, bromfiets, fiets,…). Voorzie vooraf vervoer naar huis.

Na het onderzoek mag je weer gewoon eten en drinken.

Het verslag van het onderzoek zal opgestuurd worden naar je behandelend arts. Deze zal de resultaten samen met je bespreken.

Zit je nog met vragen? Stel ze gerust aan de verpleegkundige of de arts!