Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Apotheker - _Aandoeningen: tips - COPD

COPD

  • Als u rookt en COPD hebt, is stoppen met roken, het enige dat de verdere ontwikkeling van de ziekte kan vertragen. Vermindering van het aantal sigaretten heeft er weinig of geen effect op.
  • Zorg dat uw omgeving zoveel mogelijk vrij is van rook, vervuiling, stof, vocht en koude.
  • Bewegen is heel belangrijk voor mensen met COPD. Bijvoorbeeld een halfuur per dag wandelen, fietsen of zwemmen.  Als u van de inspanning kortademig wordt, moet dat u niet tegenhouden voorzichtig te blijven oefenen. Uw conditie zal altijd verbeteren.
  • Laat u vaccineren tegen het griepvirus. Zo vermijd u dat dit virus ernstige verwikkelingen kan teweegbrengen.
  • Bij de behandeling van COPD worden vaak geneesmiddelen door inademing ingenomen. Dit gebeurt met een inhalator. Het geneesmiddel komt dan direct op de plaats waar het zijn werk moet doen, namelijk in de longen. Dit heeft als voordeel dat er minder bijwerkingen voorkomen, dat een kleinere hoeveelheid geneesmiddel kan  gebruikt worden en dat het zeer snel werkt. Correct inademen van de medicatie is zeer belangrijk, het gebruik van een inhalator lijkt eenvoudiger dan het is. Er bestaan immers verschillende inhalatiesystemen zoals puff- en poedersystemen.  Als een inhalator verkeerd gebruikt wordt, komt het grootste gedeelte van het geneesmiddel in de mond en keel terecht, en niet in de longen. Als u meerdere inhalators moet gebruiken, kan de volgorde van inhalatie van belang zijn (bijv. eerst een bronchodilatator of luchtwegverwijder, daarna een corticosteroïd). Ook is het voor sommige inhalators belangrijk om de mond na gebruik te spoelen en het spoelwater uit te spuwen. Vraag dus steeds raad aan uw apotheker hoe u deze apparaatjes correct gebruikt.

Meer informatie kan je vinden op de website van de Astma en Allergiekoepel. Voor vragen over oorzaken, gevolgen, preventieve maatregelen en nog veel meer i.v.m. astma, COPD en allergie kan je steeds terecht op hun gratis hulplijn  0800 84 321 .