Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Zonne-allergie

Zonne-allergie

Zonne-allergie

Vooral de UVA stralen lijken de grote boosdoener, alhoewel UVB ook neen rol speelt. Zonne-allergie begint meestal tussen de 10 en 30 jaar, maar kan ook op oudere leeftijd nog ontstaan. Zelfs wanneer men voordien perfect zonlicht verdroeg.

Specifieke vragen?
Wat is zonne-allergie?

Zonne-allergie is een allergische huidreactie die wordt veroorzaakt door blootstelling aan de zon of zonnebank. Vooral de UVA stralen lijken de grote boosdoener, alhoewel UVB ook niet helemaal onschuldig is. Bij zeer gevoelige personen kunnen zelfs gloeilampen een reactie uitlokken.

Zonne-allergie begint meestal tussen de 10 en 30 jaar, maar kan ook op oudere leeftijd nog ontstaan; zelfs wanneer men voordien perfect zonlicht verdroeg. Mensen met een lichte huidskleur hebben iets meer kans om allergisch te reageren.

De symptomen komen meestal 24 à 48 uur na blootstelling aan het zonlicht tot uiting, maar kan ook pas na enkele dagen nog optreden. Het gaat om een huidallergie; de klachten situeren zich m.a.w. enkel t.h.v. de huid:

 • Rode, warme huid die door vochtophoping gespannen staat.
 • Sterk jeukende kleine bobbeltjes kunnen ontstaan op die plaatsen waar de huid in contact geweest is met zonlicht: gelaat, nek, handruggen, onderarmen, ellebogen en onderbenen.
 • Soms vormen er zich blaasjes, die later openspringen en schilferen.
 • De huidreacties kunnen zich eveneens uitbreiden naar niet aan licht blootgestelde delen van de huid (bv. rug, borstkas).

De ernst van de reactie varieert van persoon tot persoon. Sommige mensen krijgen enkel klachten tijdens een zomervakantie met zeer veel zonneschijn, anderen hebben er al last van bij het minste zonnetje. Bij de meeste patiënten treden de klachten gelukkig slechts éénmaal per jaar op gedurende een relatief korte periode. Echter, in ernstige gevallen blijven reacties ontstaan na iedere blootstelling aan (zon)licht. Soms verergert de allergie in de loop van de jaren; soms treedt spontaan een verbetering op.

Ook sommige cosmetica, geneesmiddelen en planten kunnen in combinatie met zonlicht een overgevoeligheidsreactie (of fotosensibilisatie) veroorzaken. De uitslag die men krijgt is niet altijd een echte zonne-allergie. Men maakt namelijk een onderscheid tussen fototoxische huidreacties en foto-allergische reacties:

 • Bij een foto-allergische reactie speelt het afweersysteem een rol en kan bijgevolg de uitslag soms ook op andere plaatsen voorkomen dan op die lichaamsdelen waar de zon aankon.
 • Bij een fototoxische reactie komt het afweersysteem niet tussen beiden en gaat het louter om een interactie tussen de chemische stof (vb. zalf of cosmetica) en het zonlicht. Deze reacties kunnen dus enkel voorkomen daar waar het zonlicht aan kan en waar zich tevens de chemische stof bevindt.
 • Een fototoxische reactie lijkt op een verbranding (roodheid en blaarvorming).
 • Een foto-allergie heeft doorgaans meer weg van eczeem (roodheid en schilferende huid).
 • Bij een fototoxische reactie genezen de letsels meestal vlot en indien het geneesmiddel niet meer wordt genomen, treden de huidletsels bij vernieuwde blootstelling aan zonlicht of UV-stralen niet opnieuw op. Mits doeltreffende bescherming tegen de zon of de UV-stralen kan het geneesmiddel zonodig opnieuw worden gebruikt.
 • Bij een foto-allergie verdwijnen de huidproblemen langzaam na stoppen van het verantwoordelijke geneesmiddel, of na stoppen van de blootstelling aan de zon of de UV-stralen. Maar hierbij zal elke - zelfs minieme - blootstelling aan zonlicht of UV-stralen de huidaandoening opnieuw uitlokken of verergeren wanneer het geneesmiddel wordt ingenomen.
 • In zeldzame gevallen kan zelfs het zonlicht alleen, buiten elke inname van het geneesmiddel, een opstoot uitlokken.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: