Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Producten A-Z - Lintworm

Lintworm

Lintworm

De lintworm komt ons lichaam voornamelijk binnen via rauw of onvoldoende gebakken vlees of vis dat besmet is met de eitjes van de lintworm. Merk je dat er kleine stukjes lintworm in je stoelgang zitten, neem dan een stoelgangstaal mee naar je arts.

Specifieke vragen?
Wat is een lintworm?

Een lintworm is een parasiet die tot de groep van de platwormen behoort. Een parasiet is een soort levensvorm die een gastheer (mens of dier) nodig heeft om te kunnen overleven en zich voort te planten.

Besmetting gebeurt door het inslikken van eitjes, meestal door het eten van rauw of onvoldoende verhit rundvlees zoals:

  • steak tartaar;
  • filet américain;
  • biefstuk;
  • rauw gehakt.

Ook groeten, bemest met besmette mest, kunnen een bron van infectie zijn. In landen met slechte hygiënische omstandigheden kunnen de eitjes ook overgedragen worden via besmet varkensvlees of besmette vis. In Westerse landen komt dit nagenoeg niet voor. Door de goede hygiënische omstandigheden komen ook besmettingen via rundvlees of groenten bij ons zelden voor. 

In het lichaam verplaatsen de eitjes zich naar de darm, waar ze kunnen uitgroeien tot een volwassen lintworm die tot meer dan twee meter lang kan worden. De lintworm hecht zich met de kop vast aan de wand van de darm. Vanaf de kop groeien steeds kleine rechthoekige deeltjes (segmenten) aan, zodat er een lang ‘lint’ wordt gevormd. De segmenten kunnen regelmatig loslaten en via de stoelgang naar buiten komen. Er zijn dan witgele stukjes zichtbaar in het ondergoed of de stoelgang.

Lees meer

Lees minder

Lintworm3 Producten

Een lintworm wordt behandeld met niclosamide.
Tijdens de behandeling moet het gebruik van alcohol vermeden worden. Niclosamide is niet actief tegen rondwormen. Een eenmalige behandeling volstaat meestal. De dosis is afhankelijk van de leeftijd (2 g voor volwassenen; 1 g tussen 2 en 6 jaar en 500 mg voor kinderen jonger dan 2 jaar).

VERMOX 100 MG 6 TABL (geneesmiddel)
VERMOX 100 MG 6 TABL (geneesmiddel)
VERMOX 100 MG 6 TABL (geneesmiddel) 6,77 €
YOMESAN 500 MG 4 TABL (geneesmiddel)
YOMESAN 500 MG 4 TABL (geneesmiddel)
YOMESAN 500 MG 4 TABL (geneesmiddel) 6,29 €
Toon meer productenToon minder producten
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: