Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Ziekte van Huntington

Ziekte van Huntington

Ziekte van Huntington

De ziekte van huntington is een erfelijke aandoening waarbij zenuwcellen in bepaalde gebieden in de hersenen afsterven. De ziekte veroorzaakt symptomen op fysiek, mentaal en psychisch vlak. De aandoening kent een langzaam verloop en leidt na gemiddeld 15 tot 20 jaar tot overlijden.

Specifieke vragen?
Wat is de ziekte van Huntington?

De ziekte van huntington is een aandoening waarbij zenuwcellen in bepaalde gebieden in de hersenen langzaam afsterven. De ziekte veroorzaakt symptomen op fysiek, mentaal en psychisch vlak.

Doorgaans treden de eerste symptomen op tussen 35 en 55 jaar. In zeldzame gevallen begint de aandoening al op jonge leeftijd, al voor het 20ste levensjaar. Er wordt dan gesproken over de juveniele vorm van de Westphal variant.

De symptomen bij de ziekte van Huntington worden onderverdeeld in drie categorieën, namelijk:

  • Neurologische symptomen (lichamelijk);
  • Psychiatrische symptomen (gedrag);
  • Cognitieve symptomen (mentaal).

Onder neurologische symptomen horen onder andere ongecontroleerde en onwillekeurige bewegingen, evenwichtsstoornissen, spierstijfheid, slik- en spraakstoornissen.

Voorbeelden van psychiatrische symptomen zijn woede-uitbarstingen, somberheid, lusteloosheid, wantrouwigheid, angst en depressie.

Ook de cognitieve functies gaan geleidelijk achteruit. Voorbeelden zijn een achteruitgang van het geheugen en de concentratie, verlies van interesse, moeilijkheden met organiseren,... .

De ziekte van Huntington kan niet genezen worden. Met behulp van bepaalde geneesmiddelen kunnen klachten wel verminderd worden. De aandoening kent een langzaam verloop en leidt na gemiddeld 15 tot 20 jaar tot overlijden.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: