Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Schizofrenie

Schizofrenie

Schizofrenie

Van schizofrenie is sprake als je een langdurige psychose of meerdere psychosen hebt doorgemaakt en in de tussenliggende periodes niet goed functioneert. Naast psychotische kenmerken, komen er nog andere verschijnselen voor die onderverdeeld worden in ‘positieve’ en ‘negatieve’ symptomen.

Specifieke vragen?
Wat is schizofrenie?

Schizofrenie is een psychische stoornis die behoort tot de psychotische aandoeningen. Een psychose kan bestaan uit wanen, hallucinaties, een vreemde manier van praten en chaotisch gedrag. Naast psychotische kenmerken, komen er nog andere verschijnselen voor die onderverdeeld worden in ‘positieve’ en ‘negatieve’ symptomen.

Positieve symptomen
Met positieve symptomen wordt het gedrag bedoeld dat erg uitgesproken is, er is een ‘teveel’ van. Bijvoorbeeld:

  • wanen (overtuigingen die niet juist zijn);
  • hallucinaties (dingen zien, horen, ruiken, proeven en voelen die er niet zijn);
  • ontregelde spraak (stotteren, vreemde woorden gebruiken, vreemd accent,…);
  • ontregeld gedrag (rusteloos, ongepast gedrag).

Negatieve symptomen
Negatief betekent in dit geval dat het lijkt alsof er aan het gedrag iets ontbreekt, er mist iets. Bijvoorbeeld:

  • leeg gevoel (emotioneel vlak);
  • apathie (nauwelijks praten of bewegen, staren);
  • snelle mentale uitputting;
  • concentratieverlies;
  • vervlakking gevoelsleven (gevoelens moeilijk uiten).

Het verloop van schizofrenie verschilt sterk. Er is een terugkerend patroon van positieve en negatieve symptomen, sterk variërend in duur en in ernst. Tussenin zijn er perioden van herstel en relatieve stabiliteit.  Na elke volgende psychose is er echter minder goed herstel, zodat de psychische toestand geleidelijk achteruit gaat.  Dit is vooral na de eerste psychosen het geval. Na ongeveer vijf jaar is er doorgaans geen verdere verslechtering.

Het verloop wordt ook bepaald door de aandoeningen die naast schizofrenie bestaan. Zo gaat schizofrenie vaak samen met andere psychische aandoeningen zoals depressies en angststoornissen. Gedachten van zelfmoord komen veel voor en er is een grotere kans op verslaving aan drank en drugs. 

Mensen met schizofrenie zijn erg gevoelig voor stress. Ze maken regelmatig een crisis door, gevolgd door een opname. Ze zijn minder stabiel en functioneren minder goed. Dat geldt onder meer voor schoolprestaties, het werk, de zelfzorg en het onderhouden van relaties.

Behandeling is gericht op het bestrijden van een psychose, het voorkomen van een nieuwe psychose en het opbouwen van een ‘nieuw’ bestaan (dagbesteding, wonen, werken,…). Voor het bestrijden en voorkomen van een psychose wordt er medicatie (anti-psychotica) voorgeschreven. Soms kunnen cognitieve gedragstherapie of elektronconvulsieve therapie (ECT) helpen.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: