Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Rodehond

Rodehond

Rodehond

Rodehond is een typische kinderziekte. Jonge kinderen met rodehond zijn meestal niet erg ziek. Het begint met koorts, gevolgd door bleekrode vlekken die zich vanuit het gezicht verspreiden over het hele lichaam. De helft van alle kinderen krijgt niet eens verschijnselen na een besmetting.

Specifieke vragen?
Wat is rodehond of rubella?

Rodehond of rubella is een besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door het rubellavirus.

De ziekte wordt overgedragen:

  • Via de lucht, door hoesten en niezen.
  • Via besmette voorwerpen of oppervlakten (handen, bestek, speelgoed, deurknoppen, ...).
  • Van moeder op haar kind tijdens een zwangerschap.
  • Via direct contact met een besmette persoon.

Rodehond is een typische kinderziekte. Jonge kinderen met rodehond zijn meestal niet erg ziek. Indien je ooit rodehond hebt doorgemaakt, ben je levenslang beschermd tegen de ziekte. Rodehond kan leiden tot andere aandoeningen, zoals gewrichtsontsteking en hersenontsteking bij oudere kinderen en keelontsteking.

Kinderen met rodehond mogen niet in contact komen met zwangere vrouwen in de eerste helft van de zwangerschap, indien deze vrouwen de ziekte niet hebben doorlopen of niet gevaccineerd zijn. Rodehond is gevaarlijk voor het ongeboren kind tijdens de eerste 4 maanden. Het kan doofheid, blindheid of hartafwijkingen teweeg brengen bij het ongeboren kind. Besmetting tijdens de eerste maanden van de zwangerschap kan eveneens aanleiding geven tot een miskraam.
Indien de zwangere vrouw voordien de ziekte heeft doorgemaakt of ertegen ingeënt werd en dus antistoffen in haar bloed heeft, is er geen gevaar voor de baby.
Indien je niet zeker bent of je antistoffen hebft tegen rodehond, kan dit bepaald worden via een eenvoudige bloedafname.

Rodehond is besmettelijk vanaf 5 dagen vóór tot 7 dagen na het begin van de huiduitslag. Heel vaak zijn er al andere kinderen besmet voordat je weet dat een kind rodehond heeft. De ziekte duurt ongeveer een week na het verschijnen van de rode uitslag en gaat vanzelf over.

Een kind met rodehond kan ten vroegste 7 dagen na het verschijnen van de rode uitslag, terug naar het kinderdagverblijf of naar school. Omdat rodehond zeer besmettelijk is, zelfs voor het verschijnen van de symptomen, zal dit het verspreiden van de ziekte niet tegenhouden. Na besmetting duurt het 14 tot 21 dagen voordat men ziek wordt.

De vaccinatie tegen rodehond is opgenomen in het vaccinatieschema op een leeftijd van 12 maanden met een herhaling op een leeftijd van 10 tot 13 jaar (in het vijfde leerjaar). Het vaccin is een drievoudig combinatievaccin tegen bof, mazelen en rode hond.
Indien een vrouw niet of onvolledig gevaccineerd werd en de ziekte niet heeft doorgemaakt, is vaccinatie aanbevolen wanneer ze kinderen wenst. Vrouwen mogen de eerste maand na deze vaccinatie niet zwanger worden. Zwangere vrouwen krijgen het vaccin best niet.

Lees meer

Lees minder

Paracetamol kinderen

Paracetamol is in een normale dosering een veilige pijnstiller voor baby's en kinderen. Het werkt ook koortswerend. Meestal moet je het maar enkele dagen gebruiken. Zijn de klachten na enkele dagen niet verdwenen neem dan zeker contact op met je arts.

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën