Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Kinkhoest

Kinkhoest

Kinkhoest

Kinkhoest begint als een verkoudheid en is dus moeilijk te herkennen. Binnen 2 weken wordt de hoest zwaarder en volgen er hoestaanvallen die vaak gepaard gaan met braken, ophoesten van dik kleverig slijm en moeizaam ademhalen. Hoestsiropen helpen hier niet voor.

Specifieke vragen?
Wat is kinkhoest?

Kinkhoest of pertussis is een zeer besmettelijke ziekte aan de luchtwegen die wordt veroorzaakt door een bacterie (Bordetella pertussis). Kinkhoest komt vooral voor bij jonge kinderen. Kinderen jonger dan 1 jaar zijn gevoeliger voor ernstige complicaties, vooral als ze nog niet of niet volledig gevaccineerd zijn.

Kinkhoest wordt overgedragen:

  • via de lucht bij hoesten of niezen.
  • via direct contact met snot of slijm.

Kinkhoest kan leiden tot andere aandoeningen. Longontsteking en oorontsteking komen vaak voor. Door het voortdurende hoesten en braken kan het kind soms onvoldoende voedsel, vocht en zuurstof innemen. Daardoor kan uitdroging, vermagering en zuurstofgebrek ontstaan. Oog- en neusbloedingen, stuipen en hersenletsel komen zelden voor.

In het begin van de ziekte, merkt men vaak niet dat het om kinkhoest gaat. De ziekte is het meest besmettelijk in deze beginfase. Vanaf het begin van de verkoudheid tot ongeveer zes weken daarna kan je kind de bacterie op anderen overdragen. Heel vaak zijn er al andere kinderen besmet voordat je weet dat een kind kinkhoest heeft.

Na besmetting duurt het 5 tot 21 dagen voordat men ziek wordt. Het duurt dan nog 2 weken voor de echte ‘kinkhoestbuien’ beginnen. Een behandeling met antibiotica voorkomt verdere verspreiding van de ziekte maar zal niet zorgen voor genezing. Je kind kan best niet naar het kinderdagverblijf of naar school, tot het genezen is.

De vaccinatie tegen kinkhoest is opgenomen in het vaccinatieschema op een leeftijd van 8, 12 en 16 weken en op 15 maanden. Een herhaling is aanbevolen op de leeftijd van 5 tot 7 jaar (in het eerste leerjaar) en tussen 14 en 16 jaar (derde jaar secundair onderwijs).

De vaccinatie tegen kinkhoest die aan baby’s, kinderen en jongeren worden toegediend in het kader van het vaccinatieschema zijn gratis.
Afhankelijk van het ziekenfonds kan het vaccin ook gratis zijn voor:

  • zwangere vrouwen;
  • volwassenen die zich, naar aanleiding van een herhalingsinenting tegen tetanus en/of difterie, laten vaccineren door het drievoudig combinatievaccin tegen difterie, tetanus en kinkhoest.

Je arts dient, in deze situaties, het vaccin rechtstreeks bij de Vlaamse overheid te bestellen. Je moogt dit dan niet zelf afhalen bij je apotheker.

Het vaccin en het doormaken van kinkhoest zorgen er niet voor dat je nooit meer kinkhoest kunt krijgen. Hierdoor is het belangrijk dat alle volwassenen zich opnieuw laten vaccineren voor kinkhoest. Vraag hiervoor advies aan je huisarts.
Het vaccin is belangrijk voor volwassenen waarbij het principe van de ‘cocoonvaccinatie’ kan worden toegepast. ‘Cocoonvaccinatie’ is het vaccineren van de personen in de nabije contactomgeving van een zuigeling.
Voor iedere zwangere vrouw wordt kinkhoestvaccinatie tussen week 24 en week 32 van de zwangerschap aanbevolen, ongeacht of de vrouw voordien een herhalingsinenting kreeg. De antistoffen tegen kinkhoest die de zwangere vrouw door de vaccinatie aanmaakt, gaan via de placenta naar de foetus. Zo is de baby al van bij de geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: