Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Oorontsteking

Oorontsteking

Oorontsteking

Oorpijn wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking in de gehoorgang of het middenoor. Spoel bij kleine kleine kinderen met een neusverkoudheid het neusje met fysiologisch water. Zo voorkom je dat de buis van Eustachius verstopt raakt.

Specifieke vragen?
Wat is een oorontsteking?

Oorpijn wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking in de gehoorgang of het middenoor. Het oor bestaat uit het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. De oorschelp en de gehoorgang vormen het buitenoor. Het trommelvlies scheidt het buitenoor van het middenoor. De buis van Eustachius verbindt het middenoor met de neus- en keelholte.

Een middenoorontsteking start meestal met een verkoudheid. Het slijmvlies van de neus -en keelholte zwelt op en hierdoor kan de buis van Eustachius (dit is de verbinding tussen het middenoor en de neus- en keelholte) verstopt raken. Het middenoor wordt dan afgesloten. Virussen en bacteriën krijgen nu de vrije hand. Zo kan er een ontsteking ontstaan. Dit geeft meestal koorts en ophoping van vocht. Als het vocht niet weg kan omdat de buis van Eustachius verstopt zit, komt er druk op het trommelvlies. Dit is pijnlijk. Soms breekt het trommelvlies open en loopt het ontstekingsvocht naar buiten. De pijn verdwijnt en het trommelvlies heelt zicht weer. Een middenoorontsteking komt vaak bij kinderen voor omdat de buis van Eustachius onvolgroeid is en gemakkelijker verstopt raakt (zeker bij neuspoliepen).

Bij een binnenooronsteking is het deel van het oor dat verantwoordelijk is voor het evenwicht ontstoken, vaak als gevolg van een middenoorontsteking. Typische klachten zijn duizeligheid, misselijkheid, overgeven, gehoorverlies en oorsuizen.  Een binnenoorontsteking is de meest gevaarlijke vorm van oorinfectie omdat er blijvende gehoorschade en gehoorverlies kan optreden.

Een buitenoorontsteking of ontsteking van de gehoorgang wordt meestal door een bacterie, virus of een schimmel veroorzaakt. Het oorsmeer beschermt normaal tegen ontstekingen, maar in een vochtige omgeving, zoals in een zwembad, kan dit onvoldoende zijn. Ook bij een oorsmeerprop in de gehoorgang (opgelet met wattenstokjes) kan er gemakkelijker een ontsteking ontstaan in de broeierige ruimte achter de prop. Bij huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis die jeuk geven, kunnen er ontstekingen ontstaan door krabletsels. Oorproppen komen ook vaker voor omdat er huidschilfers door het krabben kunnen loskomen.

Lees meer

Lees minder

Paracetamol volwassenen

Paracetamol is in een normale dosering een veilige pijnstiller. Het werkt ook koortswerend. Meestal moet je het maar enkele dagen gebruiken. Zijn de klachten na enkele dagen niet verdwenen neem dan zeker contact op met je arts. Ook zwangeren en moeders die borstvoeding geven kunnen paracetamol veilig gebruiken.

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: