Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Vijfde ziekte

Vijfde ziekte

Vijfde ziekte

Het parvovirus B19 veroorzaakt de vijfde ziekte, die vooral bij kinderen tussen 4 en 10 jaar voorkomt. Kenmerkend is de rode uitslag die begint op het gezicht en zich daarna verspreid over het hele lichaam. Indien de koorts niet zakt na 3 dagen, raadpleeg je je arts.

Specifieke vragen?
Wat is de vijfde ziekte?

De vijfde ziekte (erythema infectiosum) is een kinderziekte die veroorzaakt wordt door het parvovirus B19. Het komt vooral voor bij kinderen tussen 4 en 10 jaar.

Als een kind éénmaal de vijfde ziekte heeft gehad, is het levenslang beschermd tegen deze aandoening. Kinderen met sikkelcelanemie of abnormale rode bloedcellen, zoals sferocytose kunnen levensgevaarlijk ziek worden door deze aandoening.

De vijfde ziekte wordt overgedragen via de lucht door hoesten en niezen.

Na besmetting duurt het ongeveer 1 week tot 3 weken voordat men ziek wordt. Op het moment dat de vlekjes zichtbaar zijn, is je kind niet meer besmettelijk. Heel vaak zijn andere kinderen besmet voordat je weet dat een kind de vijfde ziekte heeft. Wanneer het kind zich goed voelt, kan het naar de kinderopvang of naar school.

Vrouwen die in de eerste helft van de zwangerschap de vijfde ziekte krijgen, hebben een iets verhoogde kans (9%) op een miskraam of een doodgeboren kindje. Je kunt je hier niet tegen beschermen. De ziekte is immers besmettelijk voordat de symptomen merkbaar zijn. Zwangere vrouwen die werkzaam zijn in kinderdagverblijven nemen best contact op met hun arts.

Lees meer

Lees minder

Thermometers
Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën