Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Allergische neusverkoudheid

Allergische neusverkoudheid

Allergische neusverkoudheid

Een ontsteking, die seizoensgebonden of niet-seizoensgebonden kan zijn, van de slijmvliezen van de neus als gevolg van een allergische reactie.

Specifieke vragen?
Wat is allergische neusverkoudheid?

Allergische neusontsteking of rhinitis is een ontsteking van de slijmvliezen van de neus als gevolg van een allergische reactie.

Als allergische neusontsteking in de lente of zomer optreedt, spreken we van een seizoensgebonden allergische rhinitis (ook wel hooikoorts). Boosdoeners zijn dan meestal pollen (stuifmeelkorrels) van bomen, grassen en andere planten.

Je kunt ook het hele jaar door last hebben van allergische neusontsteking (niet seizoensgebonden). In dat geval wordt de allergie meestal veroorzaakt door huisstofmijt, deeltjes van dierenhuid (hoofdzakelijk honden en katten), schimmels of paddenstoelen. Het aantal allergenen is echter buitengewoon groot.

Als we lucht inademen met allergenen, reageren onze neusslijmvliezen (binnenbekleding van de neus) door op te zwellen en de luchttoevoer naar de longen te verminderen. Dit geeft het gevoel van de verstopte neus. De overmatige slijmproductie door de slijmvliezen leidt tot een loopneus. Als het slijmvlies zelf geïrriteerd raakt, worden er zenuwbanen geprikkeld, waardoor je veelvuldig en krachtig moet niezen. Je kunt ook last hebben van jeukende, rode, waterige ogen, hoofdpijn, prikkeling in de keel, kortademigheid, hoestbuien (na een inspanning) en bloedneuzen. Bij niet-seizoensgebonden allergische neusontsteking heb je meestal last van snurken, sinusitis, voortdurend mond ademen en 'chronische verkoudheid'.

Een allergie voor pollen kan samengaan met een allergie voor bepaalde groenten of fruit. We spreken dan van een kruisallergie.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: