Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Lymfoedeem

Lymfoedeem

Lymfoedeem

Gezwollen armen of benen komen vaak voor. Maar wanneer klachten niet overgaan na een rustperiode met de arm of het been in hoogstand, neem contact op met de arts. Ook roodheid, pijn, warmte en functieverlies kunnen wijzen op lymfoedeem.

Specifieke vragen?
Wat is lymfodeem?

Lymfoedeem is een opstapeling van lymfevocht waardoor een zwelling kan ontstaan ter hoogte van de romp of de ledematen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen primair en secundair lymfeoedeem. Primair lymfeoedeem is een aangeboren verstoring van het lymfestelsel. Secundair lymfeoedeem is een verworven verstoring van het lymfestelsel door bijvoorbeeld chirurgie (verwijderen van lymfeklieren), radiotherapie ter behandeling van kanker, …

Het lymfestelsel is opgebouwd uit lymfevaten en lymfeklieren. Het lymfestelsel produceert lymfevocht (lymfe). De afvalstoffen en het overtollige vocht in de weefsels worden in de lymfe opgenomen en via de lymfevaten naar de lymfeklieren vervoerd. In de lymfeklieren wordt de lymfe gezuiverd en worden ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen onschadelijk gemaakt.

Afwezigheid van lymfeklieren en lymfevaten ter hoogte van de oksel kan lymfoedeem veroorzaken ter hoogte van de arm, eventueel ook aan de hand of aan de romp. Lymfoedeem in de arm is in veel gevallen het gevolg van een behandeling voor borstkanker. Wanneer lymfeklieren of lymfevaten ter hoogte van het bekken afwezig zijn, kan er lymfoedeem ontstaan ter hoogte van de buik of het been. Lymfoedeem in het been komt regelmatig voor na een ingreep voor spataders.  

Iedere ingreep aan het lymfestelsel houdt een levenslang risico in op lymfoedeem. De normale drainage van het lymfevocht is immers veranderd: vocht en eiwitten worden onvoldoende afgevoerd en trekken vocht aan dat zich opstapelt in de weefsels. Dit geeft dan een vochtophoping (oedeem). De lymfevaten en lymfeklieren spelen ook een rol in het opruimen van infecties. Een deel van die functie gaat verloren bij een ingreep aan het lymfestelsel. Iedere wonde, insectenbeet of kleine oppervlakkige infectie van de arm of het been kan aanleiding geven tot ontsteking van de lymfevaten (lymfangitis). Deze aandoening geeft een rode vlekkerige verkleuring van de huid, hoge koorts, een algemeen ziektegevoel en lokale opstapeling van lymfevocht, waardoor lymfoedeem zich verder kan ontwikkelen. Raadpleeg onmiddellijk een arts wanneer je deze symptomen opmerkt.

Lymfoedeem moet steeds behandeld worden. Hoe vroeger de behandeling gestart wordt, hoe beter het resultaat. Behandeling kan ondermeer bestaan uit lymfedrainage, oefeningen, huidverzorging en het dragen van compressiemateriaal. Daarnaast kan lymfoedeem ook chirurgisch behandeld worden. Zonder behandeling is er gevaar voor ernstige infecties en wordt het onderhuids weefsel harder en minder elastisch (littekenweefsel).

Lees meer

Lees minder

Gezond gewicht

Wie overgewicht heeft of kampt met obesitas, loopt meer risico op verschillende aandoeningen, zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en bepaalde kankers. Bovendien krijg je makkelijker last van je rug en je gewrichten.

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën