Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Klaplong

Klaplong

Klaplong

Een klaplong wordt veroorzaakt door een scheurtje in het longvlies. Hierdoor komt er lucht in de pleuraholte, die gevuld is met vocht. Respecteer de te nemen maatregelen gedurende de tijd die nodig is om herval te voorkomen.

Specifieke vragen?
Wat is een klaplong?

Een klaplong is een aandoening waarbij de long gedeeltelijk of helemaal inklapt. De longen worden beschermd door twee longvliezen. Tussen deze twee vliezen zit een holte, de pleuraholte genoemd. Deze holte is gevuld met vocht dat ervoor zorgt dat de vliezen soepel langs elkaar bewegen tijdens de ademhaling. Wanneer er lucht tussen de twee longvliezen komt, klapt de long in.

Typische symptomen van een klaplong zijn:

  • plots stekende pijn in de borst,
  • kortademigheid, benauwdheid.

De ernst van de klachten is erg afhankelijk van de mate waarin de long is ingeklapt. Wanneer de long niet ver is ingeklapt, zal de klaplong vanzelf genezen. In dat geval is rust voldoende. In andere gevallen kan er extra zuurstof worden toegediend. Op deze manier wordt de lucht tussen de longen opgenomen en nemen de longen terug hun normale vorm aan. Er kan ook een drain geplaatst worden om de lucht tussen de longvliezen weg te zuigen. In bepaalde gevallen is een operatie noodzakelijk.

Lees meer

Lees minder

Stoppen met roken

Stoppen met roken is essentieel bij hart-en vaatziekten. Maar ook heel wat andere ziektes zoals ziekte van Crohn, alzheimer, reumathoide artritis, psoriasis en nog vele andere komen vaker voor bij rokers.
De lichamelijke ontwenningsverschijnselen van het stoppen met roken kan je onderdrukken met nicotinevervangende geneesmiddelen. Deze geven nicotine (dit is de stof die verantwoordelijk is voor de verslaving) vrij aan het lichaam. De nicotine werkt in op de nicotine-receptoren (een soort van ontvangertjes) in ons lichaam zoals sigaretten ook doen. Op deze manier verminderen deze middelen de ontwenningsverschijnselen. Ze worden meestal in een stappenplan toegepast. Zo vermindert de toegediende nicotine stap voor stap. Hierdoor daalt het aantal nicotine-receptoren geleidelijk en heb je steeds minder behoefte aan nicotine en een sigaret.
De nicotine-bevattende geneesmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen.

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Populaire productcategorieën