Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Diabetische nefropathie

Diabetische nefropathie

Diabetische nefropathie

Diabetische nefropathie is een vorm van nierschade die kan optreden bij mensen met diabetes mellitus. Ongeveer 10 tot 20 procent van de diabetespatiënten ontwikkelt nefropathie. Het onstaan ervan kan voorkomen worden met een gezonde levensstijl met voldoende beweging.

Specifieke vragen?
Wat is diabetische nefropathie?

Diabetische nefropathie is een vorm van nierschade die kan optreden bij mensen met diabetes mellitus. Ongeveer 10 tot 20 procent van de diabetespatiënten ontwikkelt nefropathie.

Bij diabetes mellitus is de hoeveelheid suiker in het bloed te hoog. Bij langdurig verhoogde suikerwaarden neemt de bloeddruk toe en raken de bloedvaten beschadigd, ook de bloedvaatjes in de nierfilters (glomeruli).  

Een belangrijke taak van de nieren is het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Wanneer de nieren niet meer goed werken, stapelen afvalstoffen zich op in het lichaam.  Als gevolg van een hoog suikergehalte in het bloed worden de nierfilters ook meer doorlaatbaar, waardoor een abnormale hoeveelheid albumine (eiwit) terecht kan komen in de urine.  Een verhoogd gehalte aan albumine in de urine is vaak het eerste teken van nierschade.

Onze tip voor alle diabetespatiënten:

Laat minstens éénmaal per jaar je nierfunctie controleren

De nierfunctie gaat geleidelijk achteruit. In een eerste fase is het eiwitverlies nog klein  en wordt er gesproken over microalbuminurie. Er is dan nog geen aantoonbare nierschade. Bij een tijdige behandeling en een strikte controle van de bloedsuiker en de bloeddruk kan verdere nierschade voorkomen worden of sterk worden afgeremd.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: