Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Producten A-Z - Blaasontsteking - Zelftest urineweginfectie

Zelftest urineweginfectie

Populaire productcategorieKruidenthee
Zelftest urineweginfectie

Als je een bacteriële blaasinfectie hebt zijn meestal antibiotica nodig en zul je een arts moeten raadplegen. Met een zelftest kun je kijken of er mogelijks sprake is van een bacteriële infectie.

Specifieke vragen?
Wat is blaasontsteking?

De blaas is de opslagplaats voor urine en zit onder in de buik. Via de urinebuis kan de urine naar buiten. Bij een blaasontsteking is de wand aan de binnenkant van de blaas ontstoken. Soms is ook de urinebuis ontstoken.

Een blaasontsteking geeft meestal pijn bij het plassen. Het kan zijn dat je vaak naar het toilet moet en dan telkens een klein beetje plast. Sommige mensen hebben aldoor het gevoel dat ze moeten plassen.

Een blaasontsteking kan een drukkend of pijnlijk gevoel in je onderbuik of in je rug veroorzaken. De urine ruikt soms onaangenaam of is troebel. Soms zit er bloed in de urine.

Bij kleine kinderen zijn huilen of koorts soms de enige verschijnselen van een blaasontsteking.

Waardoor komt het?

Een blaasontsteking ontstaat meestal door bacteriën.

Vrouwen hebben vaker blaasontsteking dan mannen, omdat vrouwen een kortere urinebuis hebben. Daardoor kunnen bacteriën van buitenaf bij vrouwen gemakkelijker de blaas binnendringen. Mensen die hun blaas niet goed kunnen leegplassen, bijvoorbeeld mannen met een vergrote prostaat of vrouwen met een verzakking, hebben meer kans op een ontsteking. Bij hen blijft er telkens een beetje urine in de blaas achter, waarin bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen.

Het is niet waarschijnlijk dat je van kou of tocht een blaasontsteking kunt krijgen.

Kan het kwaad?

Een blaasontsteking is een vervelende en pijnlijke kwaal. Over het algemeen is een blaasontsteking goed te behandelen. Bij kinderen kan de ontsteking veroorzaakt worden door een afwijking van de urinewegen. Bij mannen gaat een blaasontsteking vaak samen met een ontsteking van de prostaat.

Lees meer

Lees minder

Zelftest urineweginfectie0 Producten

Bij onduidelijke blaasklachten zoals een licht brandend gevoel tijdens het plassen, valse aandrang om te plassen of buikpijn, is het vaak de vraag of het gaat over een urineweginfectie of enkel een voorbijgaande irritatie van de blaas. Met een zelftest kan je snel en veilig opsporen of er sporen van typische stoffen van een infectie in je urinewegen zitten. Met een beetje urine kun je snel te weten komen of er sprake is van een urineweginfectie.

  • Raadpleeg bij een positieve test steeds je arts voor een definitieve diagnose en verder advies. 
  • Heeft de test een normaal resultaat en heb je toch hinderlijke klachten die aan een urineweginfectie doen denken (zoals hierboven beschreven) raden we je toch aan je arts te raadplegen voor een diagnose. 

Momenteel zijn er geen testen beschikbaar.

Toon meer productenToon minder producten
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: