BVBA apotheek Patrick Meysen 3990 Peer : Welkom > Producten A-Z - Cholesterol - Homeopatische middelen

Homeopatische middelen

Populaire productcategorieBloeddrukmeters voor de bovenarm
Homeopatische middelen

Homeopatische middelen zijn geneesmiddelen op basis van stoffen van plantaardige, dierlijke, minerale of chemische oorsprong dat meerdere keren verdund en gedynamiseerd is. Lees aandachtig de bijsluiter of de gebruiksaanwijzing op en in de verpakking. Laat je adviseren door je apotheker.

Specifieke vragen?
Wat is cholesterol en/of verhoogd vetgehalte?

Bij een te hoge cholesterol bevat het bloed teveel cholesterol. Een te hoog vetgehalte in het bloed betekent dat het bloed teveel triglyceriden bevat.

Cholesterol is een vetachtige stof die noodzakelijk is voor de bouw van lichaamscellen en de aanmaak van hormonen, vitamine D en galzuren. Cholesterol speelt een belangrijke rol bij het verteren van voeding. We kunnen niet leven zonder cholesterol, maar een teveel is ook niet goed.

Triglyceriden zijn vetten in het bloed die aangevoerd worden via de voeding maar ook door het lichaam zelf worden geproduceerd. Triglyceriden zijn een belangrijke brandstof voor het lichaam (energie).

Vetten zijn niet oplosbaar is in water, en dus ook niet in bloed. Om cholesterol en triglyceriden toch via de bloedbaan te kunnen vervoeren, bindt het zich aan andere stoffen (eiwitten). Er ontstaan zo deeltjes die lipoproteïnen worden genoemd:

  • LDL (low density lipoproteïne);
  • HDL (high density lipoproteïne);
  • VLDL (very low density lipoproteïne).

Het LDL, ook wel de ‘slechte’ cholesterol, vervoert cholesterol van de lever naar alle delen van het lichaam.

Het VLDL vervoert een kleine hoeveelheid cholesterol en triglyceriden naar de weefsels. 

Het HDL vervoert het overtollige cholesterol terug naar de lever en wordt daarom de ‘goede’ cholesterol genoemd.  In de lever wordt het overtollige cholesterol afgebroken.

Een teveel aan vetten in de bloedvaten kan zich ophopen tegen de vaatwand. De bloedvaten worden na verloop van tijd nauwer en kunnen gaan dichtslibben (atherosclerose). Een vernauwing van de slagaders verhoogt het risico op hart-en vaatziekten, zoals:

De kans op hart- en vaatziekten wordt groter als er ook andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten zijn, zoals roken, suikerziekte en hoge bloeddruk.

Een te hoog cholesterol en/of vetgehalte in het bloed kan bepaald worden via bloedonderzoek. Hierbij is de verhouding tussen HDL, LDL en de triglyceriden belangrijker dan het totaal cholesterolgehalte. Vooral een hoog gehalte aan LDL en triglyceriden zijn nadelig voor de gezondheid. Een hoog gehalte aan HDL-cholesterol vermindert net het risico op hart –en vaatziekten.

Meestal is een aanpassing van de levensstijl voldoende om het gehalte aan cholesterol en triglyceriden te doen dalen. Dit houdt in:

  • gezond eten;
  • een gezond gewicht nastreven;
  • stoppen met roken.

Naast een aanpassing van de levensstijl kan er soms aanvullend medicatie voorgeschreven worden.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: