Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Producten A-Z - Diarree - ORS (orale rehydratieoplossing)

ORS (orale rehydratieoplossing)

ORS (orale rehydratieoplossing)

Orale (inname via mond) rehydratie-oplossingen (ORS) helpen de vocht- en zoutbalans te herstellen. Deze oplossingen worden gebruikt bij uitdroging, bijvoorbeeld in geval van acute diarree of bij veelvuldig braken. Ze zijn ook zeer geschikt bij intensief sporten.

Specifieke vragen?
Wat is diarree?

Men spreekt van diarree wanneer de frequentie, de hoeveelheid en het watergehalte van de stoelgang duidelijk toeneemt.
Diarree kan allerlei oorzaken hebben:

 • Diarree is meestal te wijten aan een darminfectie, veroorzaakt door virussen of bacteriën. Meestal is dit soort diarree vrij banaal en verminderen de symptomen na 2 tot 3 dagen. Wanneer er echter sprake is van veel vochtverlies of bloedverlies in de stoelgang is er iets ernstiger aan de hand en raadpleeg je best de dokter.
 • Diarree kan te wijten zijn aan de inwerking van bepaalde hormonen. Dit verklaart o.a waarom je in stresssituaties soms diarree heeft.
 • Diarree kan uitgelokt worden door besmette voeding. Daarom is het belangrijk om voeding altijd onder de juiste omstandigheden te bewaren en zeker voorzichtig te zijn op exotische vakantiebestemmingen.
 • Ook prikkelende spijzen (o.a. ajuin, pikante kruiden, look) kunnen diarree uitlokken.
 • Sommige mensen krijgen van bepaald voedsel diarree omdat ze het niet kunnen verteren (vb. diarree door koemelk) of omdat ze er allergisch aan zijn (vb. diarree door schaaldieren).
 • Aanhoudende diarree kan wijzen op ontstekingen van de darm, zoals bv. bij de ziekte van Crohn het geval is.
 • Diarree kan te wijten zijn aan bepaalde medicatie. Zeker bij inname van antibiotica, magnesium of ontstekingswerende pijnstillers kan diarree een bijwerking zijn.
 • Soms kan diarree, raar maar waar, eerder wijzen op een verstopping van de darm door een stoelgangprop. Dit komt vooral voor bij kleine kinderen en bejaarden. In dat geval kan enkel de vloeibare stoelgang nog langs de prop passeren. Hierdoor heb je de indruk dat er diarree is maar eigenlijk is het tegenovergestelde waar. Dergelijke ‘overloopdiarree’ uit zich door vloeibare stoelgang die spontaan uit de darm lekt zonder dat er krampen aan te pas komen.

Kleine kinderen, zuigelingen en bejaarden zijn heel gevoelig aan vochtverlies. Diarree kan bij hen snel tot uitdroging leiden. Dit herken je o.a. door: diepliggende ogen, een droge mond, een droge huid zonder veerkracht, lusteloosheid, niet willen drinken, ingevallen fontanellen bij de zuigeling. Een kind dat koorts heeft, maar niet zweet. Een kind dat huilt zonder tranen. Een kind dat niet meer plast. In  dit geval moet zeker een arts geraadpleegd worden.

Lees meer

Lees minder

ORS (orale rehydratieoplossing)4 Producten

Deze producten zorgen ervoor dat het evenwicht aan water en ionen, die we verliezen in geval van diaree, hersteld worden. Het is vooral aangewezen bij kleine kinderen met diarree om uitdroging te vermijden.
Deze poeders moeten met water worden aangelengd. De nodige hoeveelheid water verschilt van product tot product. Lees altijd aandachtig de bijsluiter of gebruiksaanwijzing.

GASTROLYTE BANAAN 6 zakjes (voedingssupplement)
GASTROLYTE BANAAN 6 zakjes (voedingssupplement)
GASTROLYTE BANAAN 6 zakjes (voedingssupplement) 10,90 €
GASTROLYTE ORANGE 10 zak prd (voedingssupplement)
GASTROLYTE ORANGE 10 zak prd (voedingssupplement)
GASTROLYTE ORANGE 10 zak prd (voedingssupplement) 10,90 €
PROTECTIS O.R.S. 6 zakjes        (voedingssupplement)
PROTECTIS O.R.S. 6 zakjes (voedingssupplement)
PROTECTIS O.R.S. 6 zakjes (voedingssupplement) 14,95 €
Toon meer productenToon minder producten
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: