Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa

Colitis ulcerosa is een chronische ontsteking van de dikke darm. Het slijmvlies van de dikke darm wordt aangetast, waarbij er zweren ontstaan op de ontstoken plekken. Pas je voeding aan tijdens een opstoot. Soms is het nodig operatief een stuk darm te verwijderen.

Specifieke vragen?
Welke zijn de oorzaken?

De precieze oorzaak van colitis ulcerosa is niet gekend. Drie factoren zouden een rol spelen:

Immuunsysteem (afweer)
Het afweersysteem in de darm valt de bacteriën die normaal in de darm leven om onbekende reden aan, met ontstekingen tot gevolg.

Erfelijkheid
Mensen met erfelijke aanleg zijn vatbaarder om de aandoening te krijgen. Ongeveer vijf tot tien procent van de mensen met een colitis ulcerosa, heeft een familielid met de aandoening. Erfelijkheid vormt dus maar een klein deel van de verklaring.

Omgevingsfactoren
De belangrijkste omgevingsfactoren zijn stress en roken.

Stress zou geen ontsteking veroorzaken maar beïnvloedt wel de ernst van de klachten. Hoe minder stress, hoe minder klachten en hoe gunstiger het verloop van de ziekte.

Roken lijkt een gunstig effect te hebben bij colitis ulcerosa, waarom is niet duidelijk. Omwille van de schadelijke effecten van roken is het echter ook voor patiënten met colitis ulcerosa sterk aanbevolen om niet te roken.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: