BVBA apotheek Patrick Meysen 3990 Peer : Welkom > Vitamine D

Vitamine D

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium wordt opgenomen uit de voeding. Dat hebben we nodig voor sterke botten en tanden. Verder is de vitamine betrokken bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Doorheen de zomermaanden bouwen we, onder invloed van zonlicht, een reserve op in ons vetweefsel om de wintermaanden door te komen. Zonlicht is de belangrijkste bron en verantwoordelijk voor 2/3e van de productie, hoeveel we aanmaken verschilt echter van persoon tot persoon. Huidskleur, leeftijd en geslacht zijn van invloed. De resterende 1/3e halen we uit voeding. Een tekort wordt vaak ervaren als vermoeidheid.

  • Kies tussen april en september voor zoveel mogelijk buitenactiviteiten zoals wandelen, fietsen, lopen, (kracht)training en tuinieren. Bovendien is de beweging ook goed om je botten te versterken. Een kwartiertje met gezicht en handen in de zon is voldoende. Kom je dagelijks langer in de zon? Neem dan maatregelen om te veel schadelijke straling te voorkomen.
  • In voeding vind je in beperkte mate vitamine D terug. Bronnen zijn vette vis, lever, kaas, vlees en eieren. Verder is het toegevoegd aan melkproducten, ontbijtgranen en plantaardige margarines. Vegetariërs en veganisten nemen best een supplement.
  • In de winter loopt meer dan 80% van de Belgen een tekort op. Daarom kies je best voor een supplement, je kunt hiervoor terecht bij je apotheker.

Lees meer over vermoeidheid, winterdepressie en osteoporose.