Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Psychose

Psychose

Psychose

Een psychose kan bestaan uit wanen, hallucinaties, een vreemde manier van praten en chaotisch, rusteloos gedrag. Deze toestand kan bijvoorbeeld optreden na een moeilijke, uitputtende periode in je leven. Of het gevolg zijn van drugsgebruik of een depressie. Er kan sprake zijn van schizofrenie.

Specifieke vragen?
Wat is een psychose?

Een psychose of psychotisch syndroom is een psychiatrisch toestandsbeeld waarbij de patiënt het normale contact met de werkelijkheid, zoals deze door zijn omgeving ervaren wordt, geheel of gedeeltelijk kwijt is. Een psychose kan bestaan uit wanen, hallucinaties, een vreemde manier van praten en chaotisch, rusteloos gedrag. De kenmerken van een psychose worden beschreven als ‘positieve’ symptomen omdat er sprake is van ervaringen die er eerst niet waren, maar erbij gekomen zijn.

Wanen: overtuigingen die niet kloppen met de werkelijkheid. Deze kunnen herkenbaar zijn maar ook bizar. We spreken afhankelijk van de inhoud over betrekkingswanen (mensen betrekken alles op zichzelf), paranoïde wanen (grote achterdocht) of identiteitswanen (denken dat ze iemand anders zijn)

Hallucinaties: mensen zien, horen, ruiken, proeven en voelen dingen die er niet zijn. Dit kunnen stemmen zijn, maar ook gekleurde patronen, het gevoel van wormen in de buik, enz…

Ontregelde spraak: mensen met een psychose praten onsamenhangend, hakkelen of stotteren, gebruiken vreemde woorden of stopwoordjes, praten heel deftig of met een vreemd accent.

Ontregeld gedrag: mensen met een psychose zijn chaotisch, doelloos en inefficiënt. Ze kunnen erg rusteloos zijn of vreemde bewegingen maken. Soms gedragen ze zich erg ongepast, bijvoorbeeld door luidkeels te lachen bij een begrafenis.

Psychoses komen onder andere vaak voor bij schizofrenie en depressie.

Lees meer

Lees minder

Er zijn momenteel geen beschikbare producten gevonden voor deze categorie!
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: