Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Roodvonk

Roodvonk

Roodvonk

Hoewel voornamelijk kinderen van 3 tot 6 jaar worden getroffen door deze infectie, veroorzaakt door de streptokok-bacterie, kunnen volwassenen ook slachtoffer worden. Kenmerkend zijn de 'frambozentong' en rode vlekken met rode puntjes op de borst.

Specifieke vragen?
Wat is roodvonk?

Roodvonk of scarlatina is een infectie die veroorzaakt wordt door de streptokok-bacterie. De streptokok-bacterie kan ook enkel keelpijn of wondroos teweegbrengen. Roodvonk komt voor bij kinderen van 3 tot 6 jaar, maar ook volwassenen kunnen de ziekte krijgen. De ziekte komt tegenwoordig zelden voor.

Roodvonk wordt overgedragen:

  • via de lucht door praten, hoesten, niezen, ... .
  • via de handen, als deze vervellen.

Roodvonk kan leiden tot bijvoorbeeld een oorontsteking. Heel zelden kan iemand met roodvonk een ontsteking krijgen van de hartkleppen, gewrichten of nieren.

Roodvonk is de eerste tien dagen besmettelijk. Bij behandeling met antibiotica is de ziekte na twee dagen niet meer besmettelijk. De arts kan het nodig achten om alle gezinsleden te behandelen met antibiotica. Mensen die de streptokok-bacterie dragen, kunnen de ziekte overdragen terwijl ze zelf enkel keelpijn hebben of zelfs niet ziek zijn. Na besmetting duurt het 1 tot 7 dag(en) voordat men ziek wordt.

De koorts daalt binnen 3 tot 5 dagen. De uitslag verdwijnt enkele dagen later. De ziekte duurt in totaal 7 tot 10 dagen en gaat vanzelf over.
Het is mogelijk om roodvonk meerdere keren te krijgen. Telkens zal de ziekte minder ernstig verlopen.

Een kind met roodvonk mag niet naar een kinderdagverblijf of naar school totdat het genezen is. De genezing moet bevestigd worden met een doktersattest. Het is belangrijk dat andere kinderen niet in de buurt van het zieke kind komen.

Lees meer

Lees minder

Paracetamol kinderen

Paracetamol is in een normale dosering een veilige pijnstiller voor baby's en kinderen. Het werkt ook koortswerend. Meestal moet je het maar enkele dagen gebruiken. Zijn de klachten na enkele dagen niet verdwenen neem dan zeker contact op met je arts.

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking:
     

Meer productcategorieën