Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Producten A-Z - Diabetes - Naalden (insulinepen)

Naalden (insulinepen)

Populaire productcategorieStoppen met roken
Naalden (insulinepen)

Mensen met diabetes type 1 maken zelf geen insuline aan en zijn verplicht om insuline in te spuiten of gebruik te maken van een insulinepomp. Ook patiënten met diabetes type 2 kunnen na verloop van tijd moeten overschakelen naar insuline.

Specifieke vragen?
Wat is diabetes?

Diabetes (suikerziekte in de volksmond) is een chronische, niet geneesbare aandoening. 
Bij diabetes produceert de pancreas of alvleesklier onvoldoende insuline of is het lichaam ongevoelig voor het effect van insuline. Hierdoor wordt suiker (glucose) vanuit de voeding onvoldoende opgenomen in de verschillende cellen om daar als energiebron te dienen. Daardoor stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed (hyperglycemie) en ontstaan er verschillende klachten.

Deze ziekte komt frequent voor over de hele wereld. Het aantal nieuwe patiënten met diabetes neemt sterk toe, ook in België. Men schat dat België meer dan 450 000 diabetespatiënten telt , waarvan 80 tot 90% aan type 2-diabetes lijden. Daarnaast zouden er naar schatting nog eens zo’n 300.000 mensen zijn die de ziekte hebben, maar zich daar helemaal niet van bewust zijn. Deze mensen laten zich dus niet behandelen wat het risico op gezondheidsproblemen vergroot. Door de vergrijzing zal het aantal mensen met de ziekte de komende jaren steeds groter worden. Dit omdat de vorm die het meest frequent voorkomt, nl. diabetes type II, vooral op relatief oudere leeftijd ontstaat.

Een vroegtijdige opsporing van patiënten met diabetes type 2 is dus noodzakelijk. Er wordt dan ook een gerichte screening aangeraden bij patiënten met een duidelijk verhoogd risico op diabetes type 2.

Volgende risicogroepen verdienen aandacht:

  • personen met een voorgeschiedenis van stoornissen in het bloedsuikergehalte (vb: zwangerschapsdiabetes of stress-hyperglykemie bij heelkundige ingreep);
  • personen die behandeld worden met medicatie zoals corticoïden, bepaalde neuroleptica (vb. risperdone, olanzapine), protease-inhibitoren (geneesmiddelen gebruikt bij AIDS);
  • personen die lijden aan een bepaalde aandoeningen die diabetes kunnen veroorzaken (pancreaslijden, alcoholisme);
  • personen vanaf 45 jaar bij wie diabetes type 2 bij eerstegraadsverwanten voorkomt;
  • personen vanaf 45 jaar met kenmerken van het metabool syndroom (zoals gestoorde glykemie, hoge bloeddruk, obesitas en stoornissen in vet- en cholesterolgehalte);
  • personen vanaf 65 jaar, ongeacht of er bijkomende risicofactoren zijn;
  • personen met klachten of symptomen die wijzen op diabetes type 2 (dorst, terugkerende urogenitale infecties, tekenen van diabetescomplicaties).

Lees meer

Lees minder

Naalden (insulinepen)4 Producten

Insuline moet je subcutaan (= onder de huid) toedienen in je been, bil of buik. Sommige insulinevormen zijn troebel van uitzicht. Bij deze moet je de flacon of pen ten minste 10 maal zwenken voor inspuiting. Als je dit niet doet zal er een groot verschil zijn in effect tussen de eerste en de laatste milliliters van de gebruikte flacon. Bij de inspuiting moet je na volledig indrukken van de spuit 10 seconden wachten voordat je de naald terugtrekt. Zo ben je zeker dat je alle eenheden hebt ingespoten.
Voor het toedienen van insuline kan je beter telkens een nieuwe injectieplaats kiezen. Ontsmetten van de injectieplaats met een ontsmettingsmiddel is niet nodig. Insuline is steriel bereid en heeft zelf op zich reeds een ontsmettende werking.
De huiddikte van de buik, armen en benen varieert, hierdoor kan het nuttig zijn dat je de lengte van de gebruikte naald aanpast. Deze kun je bepalen door in het spuitgebied een losse huidplooi tussen je duim en vinger te nemen en de dikte ervan te beoordelen. Meestal worden naaldjes van 8 mm gebruikt. Als je naaldjes van 6 mm gebruikt moet je er extra op letten om goed loodrecht op de huid in te spuiten.
Tegenwoordig zijn alle naaldjes behoorlijk fijn waardoor praktisch pijnloos insuline kan worden toegediend.
Er wordt aanbevolen voor iedere inspuiting een nieuwe naald te gebruiken. Maar bij meerdere inspuitingen per dag is het gebruik van één naald per dag geen probleem.

BD MICROFINE ULTRA PENNAALD 4MM 32G EASYFLOW   100 (medisch hulpmiddel)
BD MICROFINE ULTRA PENNAALD 4MM 32G EASYFLOW 100 (medisch hulpmiddel)
BD MICROFINE ULTRA PENNAALD 4MM 32G EASYFLOW 100 (medisch hulpmiddel) 20,98 €
B-D PEN NLD MIC-F 31G 8MM 100 ST 320792 (medisch hulpmiddel)
B-D PEN NLD MIC-F 31G 8MM 100 ST 320792 (medisch hulpmiddel)
B-D PEN NLD MIC-F 31G 8MM 100 ST 320792 (medisch hulpmiddel) 19,95 €
NOVOFINE 100 NAALDEN 30G 8MM
NOVOFINE 100 NAALDEN 30G 8MM
NOVOFINE 100 NAALDEN 30G 8MM 17,23 €
NOVOFINE 100 NAALDEN 31G 6MM
NOVOFINE 100 NAALDEN 31G 6MM
NOVOFINE 100 NAALDEN 31G 6MM 19,04 €
Toon meer productenToon minder producten
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: