Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Tyfus (buik)

Tyfus (buik)

Tyfus (buik)

De ziekte komt vooral voor in gebieden met een slechte hygiëne en slechte sanitaire voorzieningen. Rauwe voedsel of drank dat besmet is met salmonellabacteriën, kan tyfus veroorzaken.  

Specifieke vragen?
Wat is tyfus?

Tyfus is een besmettelijke ziekte die veroorzaakt wordt door salmonellabacteriën. De ziekte komt vooral voor in gebieden met een slechte hygiëne en slechte sanitaire voorzieningen. Besmetting gebeurt meestal van drank of voedsel dat besmet is met de bacteriën, bijvoorbeeld rauwe groenten en fruit, ongekookte melk, rauwe schelpdieren.

Volgende symptomen kunnen optreden:

  • Koorts;
  • Hoofdpijn;
  • Verwardheid, sufheid;
  • Diarree, obstipatie;
  • Huiduitslag (roze vlekjes op borst/buik/rug).

Tyfus kan behandeld worden met antibiotica.

Tyfus kan het best vermeden worden via goede hygiënische maatregelen. Indien je op reis gaat naar een ontwikkelingsland kun je je ook laten vaccineren. Een vaccin biedt echter geen 100% bescherming. Laat je minstens 2 weken voor vertrek inenten. Na 3 jaar is een nieuwe vaccinatie aangeraden.

Lees meer

Lees minder

Paracetamol volwassenen

Paracetamol is in een normale dosering een veilige pijnstiller. Het werkt ook koortswerend. Meestal moet je het maar enkele dagen gebruiken. Zijn de klachten na enkele dagen niet verdwenen neem dan zeker contact op met je arts. Ook zwangeren en moeders die borstvoeding geven kunnen paracetamol veilig gebruiken.

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: