Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Ziekte van Crohn

Ziekte van Crohn

Populaire productcategorieStoppen met roken
Ziekte van Crohn

De ziekte van Crohn is net zoals colitis ulcerosa een chronische darmontsteking. Tijdens een opflakkering is het nodig om de voeding aan te passen, daarbuiten eet men best gezond, gevarieerd en licht. Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.

Specifieke vragen?
Wat is de ziekte van Crohn?

De ziekte van Crohn is net zoals colitis ulcerosa een chronische darmontsteking. De ontsteking kan zich voordoen over het hele spijsverteringsstelsel, van de mond tot de anus. Meestal is het laatste deel van de dunne darm en het eerste deel van de dikke darm aangetast. Aangetaste delen worden afgewisseld met gezonde stukken darm.  Er ontstaan zweertjes op de darmwand die kunnen gaan etteren en bloeden. Wanneer de zweertjes genezen, wordt er littekenweefsel gevormd. De darmwand verdikt en de doorgang vernauwt. Vernauwing kan ook het gevolg zijn van een zwelling van het darmslijmvlies.

Kenmerkende klachten zijn:

 • Buikpijn, darmkrampen;
 • Verminderde eetlust;
 • Diarree;
 • Gewichtsverlies;
 • Algemeen gevoel van ziek zijn (malaise).

Na lange tijd kan de darmfunctie achteruitgaan. Voedingsstoffen worden minder goed opgenomen, met voedingstekorten tot gevolg. Bovendien is er vaak sprake van een slechte eetlust. De eetlust kan verminderen door het gebruik van medicatie, zinktekort (smaakverlies), natriumtekort (bij diarree), depressieve gevoelens en ook vaak angst voor bepaalde voedingsmiddelen.  Door bloedingen en een verminderde opname van ijzer kan er bloedarmoede ontstaan. De algemene conditie gaat achteruit.

De zweertjes kunnen ook door de darmwand heen groeien naar andere organen (blaas, vagina) en de huid. Er ontstaan zo onnatuurlijke verbindingen waaruit de darminhoud kan weglekken. Deze verbindingen worden ook fistels of pijpzweren genoemd.

Bij de ziekte van Crohn kunnen er ook ontstekingen ontstaan buiten het spijsverteringskanaal (gewrichten, ogen, huid).

Periodes van opstoot wisselen af met rustige perioden waarin er weinig tot geen klachten zijn. De ernst en duur van klachten kan erg wisselend zijn, zodat het verloop van de aandoening nauwelijks te voorspellen valt.  

De eerste klachten treden meestal op tussen het vijftiende en dertigste levensjaar.  

Bij ernstige klachten of wanneer de behandeling niet aanslaat, kan een chirurgische ingreep noodzakelijk zijn. Tijdens een operatie kunnen delen van de ontstoken darm of vernauwingen verwijderd worden. Soms wordt er een ileostoma of colostoma aangelegd. Een stoma is een kunstmatige uitgang voor de stoelgang. De stoelgang wordt dan opgevangen in een zakje. Een stoma kan ook tijdelijk aangelegd worden om de darm tot rust te laten komen.

Patiënten met de ziekte van Crohn hebben een grotere kans om darmkanker te krijgen.

Lees meer

Lees minder

ORS (orale rehydratieoplossing)4 Producten

Deze producten zorgen ervoor dat het evenwicht aan water en ionen, die we verliezen in geval van diaree, hersteld worden. Het is vooral aangewezen bij kleine kinderen met diarree om uitdroging te vermijden.
Deze poeders moeten met water worden aangelengd. De nodige hoeveelheid water verschilt van product tot product. Lees altijd aandachtig de bijsluiter of gebruiksaanwijzing.

GASTROLYTE BANAAN 6 zakjes (voedingssupplement)
GASTROLYTE BANAAN 6 zakjes (voedingssupplement)
GASTROLYTE BANAAN 6 zakjes (voedingssupplement) 10,90 €
GASTROLYTE ORANGE 10 zak prd (voedingssupplement)
GASTROLYTE ORANGE 10 zak prd (voedingssupplement)
GASTROLYTE ORANGE 10 zak prd (voedingssupplement) 10,90 €
PROTECTIS O.R.S. 6 zakjes        (voedingssupplement)
PROTECTIS O.R.S. 6 zakjes (voedingssupplement)
PROTECTIS O.R.S. 6 zakjes (voedingssupplement) 14,95 €
Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: