Apotheek Meysen Peer 3990 Peer : Home > Oplossingen A-Z - Oorproblemen

Oorproblemen

Oorproblemen

Oorproblemen kunnen zeer vervelend zijn en kunnen variëren van simpele oorverstopping of jeuk tot zeer pijnlijke oorinfecties of totaal gehoorverlies. Handhaaf een correct oorhygiëne, zo kun je een aantal problemen voorkomen. Raadpleeg steeds een arts bij aanhoudende pijn!

Specifieke vragen?
Wat verstaan we onder oorproblemen?

Oorproblemen kunnen zeer vervelend zijn en kunnen variëren van simpele oorverstopping of jeuk tot zeer pijnlijke oorinfecties of totaal gehoorverlies.

We geven kort een overzicht van de meest voorkomende problemen:

 • De externe gehoorgang is donker, warm en vochtig en vormt alzo een ideaal milieu voor de groei van bacteriën. Lokale verwondingen, door o.a. vingernagels of wattenstokjes, beschadigen de gehoorgang waardoor bacteriën de huid kunnen binnen dringen en een infectie kunnen veroorzaken.
 • Ook bepaalde chronische huidaandoeningen, zoals bijvoorbeeld eczeem of psoriasis, kunnen het normale afweermechanisme verstoren. Een oorprop, door overtollig/samengekoekt oorsmeer, is wellicht de meest voorkomende klacht in de apotheek. Vooral personen met een nauwe of misvormde gehoorgang en/of met sterke haargroei in de gehoorgang hebben vaker last van oorproppen.
 • Een overmatige productie van oorsmeer, evenals het gebruik van oorstopjes of kleine koptelefoons kunnen eveneens aanleiding geven tot oorproppen.
  Oudere personen produceren dan weer eerder te taai oorsmeer, waardoor het moeilijker uit de gehoorgang  kan verwijderd worden. Een oorprop op zich is niet zo erg, maar kan vervelende gevolgen hebben zoals een druk in het oor, gehoorverlies en soms zelfs draaierigheid.
 • Soms kan er een overmaat aan vocht in het oor achter blijven na het duiken, zwemmen of baden. Vooral wanneer je een smalle gehoorgang hebt of veel oorsmeer produceert kun je vaak last van hebben. Je voelt het water als het ware klotsen in je oor en er kan een geleidelijke gehoorvermindering optreden. Het aanwezige vocht kan het natuurlijk afweermechanisme nadelig beïnvloeden, waardoor jeuk, pijn en ontsteking van de externe gehoorgang kan ontstaan.
 • Nikkel in oorbellen of de rubberen en plastieken onderdelen van gehoorpreparaten en koptelefoons kunnen aanleiding geven tot allergische huidreacties.
 • Ook shampoos of andere zepen kunnen hiervan de oorzaak zijn.
 • Andere huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem kunnen eveneens jeuk ter hoogte van de oren veroorzaken, waarbij door het krabben infecties kunnen ontstaan. Aangezien hierbij huidschilfers loskomen kan er eveneens propvorming optreden.  
 • Een vaak voorkomende aandoening, vooral bij kinderen, is middenoorontsteking. Het middenoor is een luchtbevattend compartiment dat door het trommelvlies gescheiden is van de uitwendige gehoorgang, op de buis van Eustachius na. Deze verbindt het middenoor met de achterzijde van de keel en is bij kinderen veel korter en minder gebogen dan bij volwassenen. Hierdoor kan het vocht uit de neus-keelholte gemakkelijker overgaan tot in het middenoor. Het is dan ook niet te verwonderen dat een middenoorontsteking vaak start met een verkoudheid die leidt tot verstopping van de buis van Eustachius en vochtophoping in dat middelste oorcompartiment. Het vocht kan vervolgens besmet worden door bacteriën. Middenoorontstekingen vereisen vaak een antibioticatherapie, zeker bij veelvuldig optreden en bij kinderen jonger dan twee jaar.
 • Soms kunnen ook geneesmiddelen aan de oorzaak liggen van oorklachten zoals oorsuizen of gehoorverlies.

Lees meer

Lees minder

Paracetamol volwassenen

Paracetamol is in een normale dosering een veilige pijnstiller. Het werkt ook koortswerend. Meestal moet je het maar enkele dagen gebruiken. Zijn de klachten na enkele dagen niet verdwenen neem dan zeker contact op met je arts. Ook zwangeren en moeders die borstvoeding geven kunnen paracetamol veilig gebruiken.

Toon meer producten
Toon minder producten
Contactformulier
Voornaam:
     
Achternaam:
     
Email:
     
Jouw vraag / opmerking: